Лондон. Гражданите на Обединеното кралство са сред първите в Европейския съюз, които ще гласуват за новия състав на ЕП, припомня британският вестник The Telegraph в статия, в която се опитва да обясни защо вотът е важен за страната.
Изборите в Обединеното кралство ще се проведат на 23 май. Избирателите в Ирландия излизат на следващия ден; тези в Чешката република, Латвия, Малта и Словакия гласуват на 25 май, а гражданите на останалите 21 държави от Общността ще упражнят правото си на глас на 26 май. Всички резултати ще бъдат обявени вечерта на 26 май, след като последната избирателна секция на континента бъде затворена.
Брекзит бе отложен с шест месеца, което означава че Великобритания трябва да участва в гласуването за следващия състав на ЕП. От редакцията подчертават, че изборите са важни, защото - с оглед хаоса около излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, все пак остава неясно колко точно време британските депутати ще останат в ЕП. Възможно е те дори да не заемат местата си, ако Брекзит стане факт по време на лятната пауза на органа.


Превод и редакция: Тереза Герова