Ню Йорк. Общото събрание на ООН прие резолюция относно прекратяването на британския контрол над островите Чагос в Индийския океан. Документът беше гласуван от 116 държави, включително Русия, "срещу" се произнесоха шест (включително САЩ и няколко африкански държави), 56 се въздържаха, предава TACC.
"[Общото събрание] приветства консултативното становище на Международния съд от 25 февруари 2019 г. относно правните последици от отделянето на архипелага Чагос от Мавриций през 1965 г.", се казва в документа. Резолюцията „потвърждава, в съответствие с консултативното мнение на съда, че тъй като разделянето на архипелага Чагос не се основава на свободната и истинска воля на народа на Мавриций, процесът на деколонизация на Мавриций не е законно завършен“.
Във връзка с това „Архипелагът Чагос е неразделна част от територията на Мавриций“, се подчертава в текста. Според документа "Обединеното кралство трябва да спре да управлява архипелага Чагос възможно най-скоро".
След заседанието постоянният представител на Обединеното кралство в ООН Карън Пиърс заяви пред репортери, че е разочарована от резултатите от гласуването. "Това е въпрос на двустранни отношения, фактът, че се представя за разглеждане от Общото събрание, създава тъжен прецедент", заяви дипломатът.

Превод и редакция: Тереза Герова