Тирана. Държавният глава на Албания Илир Мета вярва, че истерията около Велика Албания цели да отклони вниманието на хората от вътрешните проблеми, отбелязва електронното издание на македонския вестник "Независен".
В текст, публикуван на официалната интернет страница на президента се подчертава, че според Мета единственото решение за Балканите е съвместното съществуване и зачитането на европейските стандарти за малцинствата. Президентът на Албания подчертава, че в миналото са убити стотици хора, но това не е довело до промяна на границите в региона.
"На Балканите всяка нация някъде е мнозинството и някъде малцинството. Единственото решение е съвместното съществуване и спазването на европейските стандарти за малцинствата. Много добре знаем какво се случи на Балканите. Стотици хиляди хора бяха убити и дори един сантиметър от границите не беше променен", се казва в съобщението.
Според него въпросът защо да не се обединят албанци, сърби или хървати е жив диаболизъм.
"Често чуваме: защо да не обединим албанците? Но защо всички сърби да не могат да се обединят? Да се обединят всички хървати или всички бошняци? Този делириум, предполагаемо патриотичен, е много повече от фолклоризъм, това е жив диаболизъм. Това е опит на авторитарни политици, често по координиран начин, да отклонят вниманието от вътрешните въпроси и да провокират теми, които да потискат обществеността, за да избягат от собствената си отговорност", се подчертава още в текста.
Пояснява се, че съответното Мета е подчертал в реч на конференция на тема "Предизвикателствата пред сигурността на Балканите и ролята на външните участници в евроатлантическия преход", организирана от компанията "Джордж В. Маршал-Албания".


Превод и редакция: Тереза Герова