Пловдив. 17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе в града през юни. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Фестивалът ще се проведе в дните от 10 до 16 юни, като официалното откриване ще бъде от 20.00 часа на 11 юни на Античния театър. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. На 14 юни от 17.00 часа ще бъдат връчени и Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ в къщата-музей на първия възрожденски издател.
Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала – изложба с илюстрации, хореографски манифест и читални на открито очакват посетителите. Всички жители и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов.
Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен. Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.