София. Новите министри в преходното правителство на канцлера на Австрия Себастиан Курц положиха клетви пред държавния глава на страната Александер Ван дер Белен. Церемонията се състоя в кабинета на президента по-рано през деня, предава TACC, като припомня, че предсрочните избори ще се проведат през месец септември тази година.
Новите министри замениха подалите оставка членове на кабинета във Виена от редиците на "Партията на свободата на Австрия" заради аферата "Ибиса", в центъра на която се оказа вече бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Непартийният външен министър Карин Кнайсл, която се присъедини към правителството по предложение на партията, остана на поста си.
За вицеканцлер бе избран министърът на финансите на Австрия Хартвиг ​​Льогер. Наследник на Херберт Кикл на поста министър на вътрешните работи е бившият председател на Върховния съд на Австрия Екарт Ратц. Вместо Норберт Хофер за министър на транспорта, иновациите и технологиите бе назначен Валери Хакл, директор на службата за контролна въздушното движение в Austro Control. Йохан Луиф стана министър на отбраната, а министър на труда, социалните дела, здравеопазването и защита на потребителите Валтер Пьолтнер. Той замени Беате Хартингер-Клейн.
Президентът обяви и оставката на Хуберт Фукс от поста държавен секретар в Министерството на финансите. Дневният ред на министъра на държавната администрация и спорта бе предаден на министъра на държавната служба по въпросите на жените, семейството и младежта Юлияне Богнер-Щраус.
Австрия се подготвя за предсрочни избори за Националния съвет през септември 2019 г. До насрочването им се стигна след скандала с публикуването в медиите на видеоклип с бившия лидер на "Партия на свободата на Австрия" Хайнц-Кристиан Щрахе. В сцени, заснети със скрита камера, той и неговият помощник Йохан Гуденус обсъждат с неизвестна рускоговоряща жена възможността за закупуване на права за публикации в популярния вестник Die Kronen Zeitung и информационна подкрепа за изборната кампания на партията преди парламентарните избори през 2017 г. в замяна на обещаващ достъп до обществени поръчки в Австрия.
Канцлерът и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц обяви, че не вижда възможности за по-нататъшно сътрудничество в коалиционното правителство поради подозрението на партньорите в злоупотреба с власт.

Превод и редакция: Тереза Герова