Българите в Кьолн и околностите излизат на протест в подкрепа на петимата благоевградски полицаи, вкарани в затвора по случая „Чората”. Събитието се организира през Фейсбук и лични контакти, като инициатор е студентката от Силистра Велизара Фритц. В призива си организаторите посочват, че макар и на хиляди километри от България, са съпричастни към случващото се с петимата български полицаи, „заклеймени и осъждани като умишлени убийци”.

„С този протест искаме да покажем нашата подкрепа и несъгласие към несправедливо осъдените благоевградски полицаи, които в момента невинни излежават 7 години присъда в затвора. Едни български служители на МВР бяха изпратени да задържат човек, чиято дейност е неприемлива за обществото. Тези мъже изпълниха разписаните им по закон задължения”, се казва в апела за присъединяване към протеста в Кьолн.

Акцията е насрочена за 2 юни от 13 до 16 часа пред Кьолнската катедрала. 60 души вече са декларирали, че ще присъстват на протеста в Германия, очакванията са в посочения час на мястото на събитието броят им да надхвърли 100 души.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА