По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев, цитирани от БТА.

Прокурор Русинова обясни, че са изследвани към момента над 1200 амбулаторни листа, в които е имало попълнена невярна информация. По разследването е установено още, че децата не са посещавали зъболекарските кабинети, нито техните родилите.

За случая, при който НЗОК е ощетена с над 120 хил. лв., са повдигнати обвинения на петима действащи зъболекари заедно с двама помагачи. Те са подавали неверни данни към здравната каса в периода 2015-2018 г. Прокурор Русинова подчерта, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан.

Софийската градска прокуратура е повдигнала и обвинение за опит за убийство на непълнолетното момче, задържано за инцидента преди дни до бившия хотел "Плиска", при който друго момче беше намушкано два пъти в гърдите с нож, стана ясно още на брифинга.
По думите на Хаджиев до инцидента се е стигнало след конфликт между две компании, които са празнували в помещение в района, като той е бил на фенска основа. 

Градският прокурор допълни, че при претърсвания са намерени два ножа в дома на обвиняемия. Назначени са експертизи. Имало и данни, че са правени опити да се заличат следи от ножа.