Петимата зъболекари, източили Здравната каса със 120 000 лева, ще бъдат съдени за документална измама. Това стана ясно от изявление на ръководителя на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, предава БГНЕС.

„Образувано е досъдебно производство за документна измама. То започна по сигнал на ГД „Национална полиция“ след извършена от тях проверка. 5 действащи стоматолози, заедно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица“, обясни тя.

По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки. „Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Тези лица са предимно от малцинството. Те не са посещавали физически кабинетите на стоматолозите. Техните родители също“, добави тя и поясни, че са анализирани над 1 200 амбулаторни листа.

 

„Установено е, че те не са подписвани от родителите на непълнолетните лица, съдържанието не е попълвано от стоматолозите. Това е извършвано от един от техните помагачи“, добави прокурор Русинова.

Тя обясни, че един от помагачите е осигурявал здравните книжки и той работи в един от кабинетите. Вторият е поддържал софтуерната програма и е подавал попълнените документи в НЗОК, а впоследствие и по електронен път с електронен подпис. "Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан. Работата по делото продължава. Установен е и пътят, по който здравните книжки са стигали до стоматолозите", заключи ръководителят на СГП.