Окръжен съд – Благоевград прекрати делото срещу бившия главен секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, който бе осъден на 1000 лв. глоба в Районен съд – Петрич след опит да принуди общинския служител Нако Манастарлиев да напусне заради симпатии към тогавашния кандидат-кмет на ГЕРБ Димитър Бръчков. До неочакваната развръзка се стигна, след като и защитата, и прокуратурата поискаха прекратяване на наказателното производство поради липса на тъжба от пострадалия, каквото е задължителна за престъплението против трудовите права, по чл. 172, ал. 1 от НК, за което е обвинен Туфчо Сандъкчиев.

В случая се установява, че пострадалият Нако Манастарлиев не е депозирал частна тъжба до прокуратурата или каквото и да е писмено оплакване. Той дори не е проявил инициатива за участие в наказателното производство чрез конституирането му в качеството на частен обвинител или граждански ищец. Наказателното производство е образувано по сигнал на общинския координатор на ПП ГЕРБ – Петрич и адресиран до ОИК – Петрич, препратен от последните до прокуратурата. Ето защо тримата окръжни съдии са категорични, че не са били налице предпоставки за възбуждане на наказателно преследване срещу Сандъкчиев за извършено престъпление по чл. 172, ал. 1, поради  което присъдата на РС – Петрич е отменена, а наказателното производство прекратено. Определението е окончателно.

Припомняме, че делото стартира през януари 2018 г. в Районен съд – Петрич и в няколко заседания бяха разпитани множество свидетели, сред които екскметът на Петрич Вельо Илиев, бивши общински съветници и служители, ексдепутатът Димитър Танев, както и самият Нако Манастарлиев, който записал на телефона си разговора си с Туфчо Сандъкчиев. Според обвинението ст. експертът в дирекция „Социални дейности и вероизповедания“ Нако Манастарлиев направил тайния запис на 11 октомври 2015 г., тъй като вече бил викан на разговор, по време на който секретарят на общината му заявил „да внимава какво прави“, за да не си „загуби работата“. В кабинета си Туфчо Сандъкчиев направил опит да принуди експерта да напусне работа поради симпатиите му и общуване с кандидата за кмет на ГЕРБ и отправил заплахи към него. Той бе арестуван на 22 октомври 2015 г. по време на предизборната кампания за местни избори след жалба на депутата от ГЕРБ Димитър Танев. Туфчо Сандъкчиев бе обвинен за престъпление против трудовите права на гражданите, с което бе елиминиран от участието си в предизборната кампания за местните избори през 2015 г. По време на балотажа между кандидатите за кмет Вельо Илиев и Димитър Бръчков той беше поставен под „домашен арест”, тъй като тричленният състав на Окръжен съд – Благоевград назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи от какво боледува и дали може да се лекува в ареста. Обяснението на Туфчо Сандъкчиев, че страда от исхемична болест, че има 2 байпайса, че няколко часа преди съдебното заседание е получил сърдечен пристъп и екип на Спешна помощ е пристигнал в дома му, както и представената епикриза от личния му лекар не успяха да убедят магистратите, че здравословното му състояние е влошено. Назначаваното на съдебномедицинската експертиза обаче преди балотажа на практика го лиши както от правото му да гласува, така и от задълженията му да организира изборите в Петрич като главен секретар, категорична беше защитата.

Според адвокатите обвинението е предварително организирано от хората, пряко свързани със свидетеля Нако Манастарлиев и непосредствено участващи в кампанията на една политическа партия. Също така Манастарлиев не е пострадал, тъй като в продължение на месец и половина той като притеснен човек по никакъв начин, чрез никого, без да ползва съдействието на нито една институция, не е защитил правата си. Напротив, според защитата Манастарлиев е бил човек с много воля и силна нервна система, след като е включил телефона на запис още от стълбите на общината, влязъл е да разговаря с главния секретар на общината и е имал смелостта очи в очи, разговаряйки с него, да запише този разговор, изключвайки всичко останало. Според защитата Манастарлиев не предал записа веднага на прокуратурата, за да защити интересите си, а дни преди изборите, като повдигнатото обвинение срещу Сандъкчиев целяло да му попречи да работи в полза на бившия кандидат за кмет Вельо Илиев. Сандъкчиев бил задържан с мярка по делото, в резултат на което привържениците на ПП ГЕРБ са спечелили голяма победа. Това бил смисълът на действията на Манастарлиев, тъй като от доказателствата по делото не се установявало, че той е бил поставен пред нуждата или необходимостта да се защитава, за да не бъде уволнен, счита защитата.

В свидетелските си показания Манастарлиев посочва, че след разговора бил толкова притеснен, че не знаел какво да прави и затова не е сигнализирал прокуратурата, а потърсил защита и съвети от приятели, някои от които били членове на ПП ГЕРБ, като Ивайло Попов, Димитър Бръчков, Николай Авгинов. В този момент е мислил, че те могат да го защитят, защото били приятели и именно на тях е предоставил и направения видеозапис от разговора. Посочва още, че е възприел думите на Сандъкчиев като заплаха, тъй като той и Вельо Илиев били хората, които са могли да освобождават от работа, и не виждал смисъл да осведоми прекия си началник Йордан Златински, тъй като главният секретар бил по-голям от директора на дирекция.

Неговите думи се подкрепят и от показанията на свидетелите Велина Банчева, Велик Личков, Димитър Танев, Николай Авгинов, Георги Ангелски, Ивайло Попов и Димитър Бръчков, които са видели направения от него видеозапис на разговора, т.е., макар и косвено, са възприели конкретни факти от действителността. В този смисъл Районен съд – Петрич кредитира показанията на тези свидетели, тъй като показанията им са последователни, без противоречия и кореспондиращи изцяло с показанията на Манастарлиев. 

В Районен съд – Петрич Туфчо Сандъкчиев бе признат за виновен и наказан с 1000 лв. глоба, както и да изплати направените разноски на досъдебната и съдебната фаза в размер на 815 лв. След като сега присъдата бе отменена от Окръжен съд и се оказа, че бившият главен секретар е бил неправомерно обвинен в нарушение на законовите изисквания, той е в пълното си право да потърси правата си. На този етап Туфчо Сандъкчиев не е решил дали ще заведе  дело срещу държавата за причинените му вреди.

Припомняме, че след като Вельо Илиев загуби последните кметски избори, главният секретар бе уволнен, след което успя да осъди община Петрич да го върне на работа и да му изплати прилично обезщетение. Той бе възстановен на работното си място на 4 юли 2017 г., а на 7 юли си тръгна след постигнато споразумение с кмета Димитър Бръчков да се разделят по взаимно съгласие.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА