Британската лира се намира под натиск от продажби спрямо американския долар и еврото, след като представените от премиера Тереза Мей последни подробности за плановете ѝ за Брекзит не успяха да впечатлят инвеститорите и не намериха подкрепа както от опозиционните депутати в Парламента на Великобритания, така и сред членовете на нейната собствена партия, предаде БНР.

Малката вероятност, че в началото на юни британските депутатите ще гласуват законопроекта за излизане от ЕС, част от който е сделката на Тереза Мей за Брекзит, доведе до понижение на паунда с 0,45% към 4-месечно дъно около 1,2640 долара (най-ниско ниво за британската валута от 4-ти януари насам).

В същото време еврото поскъпва с 0,5% обратно към върха от 10-ти февруари около 0,8839 паунда.

Британската валута реагира негативно и на смесените данни за инфлацията в Обединеното кралство през април. Индексът на потребителски цени (CPI) нарасна на годишна база с 2,1% след повишение с 1,9% през март, преодолявайки за пръв път от декември насам целевото инфлационно ниво на Английската централна банка (АЦБ) от 2 на сто. В същото време обаче основната инфлация (изключвайки енергийните и цените на храните) се повиши за втори пореден месец с 1,8% при очаквания за растеж с 1,9 на сто.

Това сякаш не дава основание на АЦБ да обмисли скорошно повишаване на лихвените ставки въпреки относително стабилния растеж на британската икономика и рекордно ниската безработица, тъй като все още няма никакви индикации за разрешаване на казуса с излизането на Великобритания от ЕС.

Междувременно в специално изявление, изпратено на депутатите в сряда, Тереза Мей посочи, че законопроектът за излизане от ЕС ще бъде публикуван в петък, така че парламентът да разполага с "максималния възможен срок за проучване на подробностите", преди неговото гласуване. Премиерът подчерта, че ако депутатите успеят да одобрят законопроекта преди лятната ваканция, Великобритания ще напусне Европейския съюз до края на юли.

Министър-председателят заяви, че ако бъде одобрен, законопроектът за Брекзит ще спре прилагането на законите на Великобритания от съдилищата на ЕС, като същевременно ще бъде сложен край на свободното движение и на "огромните годишни плащания" към бюджета на ЕС.

Ако Обединеното кралство също така се съгласи да сключи и споразумението за оттегляне с Брюксел, тя ще защити работните места, ще гарантира правата на работниците, ще поддържа тесни връзки за сигурност и няма да гарантира твърда граница в Ирландия, добави Тереза Мей.

Ако обаче законопроектът бъде отхвърлен, това ще доведе до "безизходица и разделение", подчерта британският премиер.