Интересен материал се появи днес на страниците на Beincrypto. В статия на Антон Лусиан, озаглавена „България залага на биткойн, държи 200 000 в резерв“ бива разкрито, че българската държава държи над BTC200 000 в резерв или над милиард и половина долара. Това вероятно прави нашата държава вторият по големина собственик на биткойни в света.

Самата медия базира своя материал на Twitter профила Proof of Steve, от който се споделя и информацията. „България действа умно трупайки огромно количество биткойни, които по установени данни са над 200 000. Ако цената (на биткойн – б.а.) превиши $100 000, то тогава общата стойност на биткойн резерва на България ще възлиза на $20 млдр., което ще превишава целия златен резерв на Великобритания (на обща стойност $12.8 млрд.).

Beincrypto припомнят, че по време на т.нар. операция „Пратка“ са били претърсени над 100 адреса, заподозрени и превозни средства. Общо 23 са били задържаните в акцията лица, сред които и петима служители на българските митници. А макар и хода на разследването да са били извлечени частните ключове, българската държава е отказала да разкрие публичните адреси.

„Ето ви любопитен факт: България задържа биткойните през май 2017. Това означава, че властите притежават и над 200 000 Bitcoin Cash, тъй като това е станало преди „твърдото разделяне“ от юни. Прибавяйки към уравнението всички други твърди деления се оказва, че България притежава умопомрачителна сума в криптовалута в резерва си“, пише Лусиан. Той припомня, че САЩ също са иззели крупна сума в криптомонети при затварянето на Silk Road преди няколко години, но вместо да ги задържат, американските власти са избрали да продадат всичко. „Вместо това, България играе умно и няма намерение да продава скоро. Макар и в момента да няма портфейл, в който да има BTC200 000, то вероятно България е разделила сумата в множество портфейли“.

Както вероятно си спомняте, в началото на май 2017, изданието Coindesk излезе с информацията, че българското правителство разполага с над 200 000 биткойна, задържани при акцията по разбиването на престъпна група, ощетила държавата с милиони. Ден по-късно, от прокуратурата излязоха с опровержение на информацията, публикувана от Coindesk.