SpaceX подаде заявка до американските регулаторни органи за изстрелването на Starhopper, като основната цел на тази мисия е проверката на новите мощни двигатели Raptor.

Тестовете ще бъдат проведени на тестовия полигон в Бока Чика, Тексас. Първоначално ракетата трябва да достигне височина 500 метра и ако всичко премине успешно, Starhopper ще излети на височина 5 километра.

Starhopper е малко по-малък, но значително опростен от гледна точка на конструкцията прототип на космическия кораб Starship, предназначен за полети до Марс.

Основната задача на тази серия тестове е провеждането на изпитания на новия мощен двигател Raptor. Да си припомним, че първите статични тестове на този двигател бяха проведени в началото на месец април тази година.

Прототипът разполага само с един двигател Raptor. Според оценката на Илън Мъск, за да може ракетата да излезе на орбитална височина, необходими са три двигателя, а за полет до Марс – повече. Диаметърът на Starhopper е същият, като на Starship – девет метра. Тоест, той може да се използва за тестове на синхронната работа на няколко от новите ракетни двигатели.

Първият Starship с полезен товар на борда трябва да се отправи към Червената планета през 2022 година. След две години към Марс могат да се отправят първите хора. Starship може да транспортира 100 души плюс 150 тона полезен товар.