Главният онколог на Министерството на здравеопазването на Руската федерация проф. Андрей Каприн обяви на брифинг в Москва във вторник най-опасните хранителни продукти и навици на хората, които причиняват рак.

Според статистиката на руското здравно министерство, най-податливи на онкологични заболявания са хората от 70 до 79 лет, но възрастовата граница няма и от коварното заболяване страдат и умират все повече и повече млади хора. Най-разпространената диагноза сред мъжете е рак на белия дроб, а при жените - рак на гърдата.

Тази хранителна добавка може да ви докара рак

Проф. Андрей Каприн разказа как хранителните навици на руснаците провокират развитието на онкологични заболявания все по-често.

Сред най-вредните примери от масата са мазната храна и овкусителите и добавките във фастфуда. Когато те се съчетаят с ниската физическа активност и други вредни навици, ситуацията става критично опасна, обяснява д-р Каприн.

Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме

- Мазната храна, разбичните хранителни добавки, особено тези във фастфуда, обилното хранене с червено месо и поглъщането на големи количества алкохол, малко подвижният начин на живот и затлъстяването - това са фактори, които са абсолютно канцерогенни, подчерта онкологът. 

Каприн отбеляза специално, че пушенето повишава риска от рак от 30 до 50 пъти. И то не само риска от рак на белите дробове, а и на други органи. 

Учени посочиха зеленчука, който предотвратява рак

Специалистът посочи, че учените по цял свят извършват изследвания в търсенето на връзка между това, с което се храним и болестите, които ни мъчат. Вече е известно, че рискът от развитието на рак на червата намалява значително, ако се намали употребата на месни полуфабрикати и се разнообрази менюто с повече зеленчуци. А ежедневната употреба на лук и чесън, например значително понижава риска от онкологични заболявания./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!