Пхенян. Севернокорейските държавни медии нарекоха бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън като "глупак" и "слабоумен", след критики към лидера Ким Чен-ун, предава AFP,
Байдън, който изкара на два мандата като вицепрезидент на Барак Обама, миналия месец обяви кандидатурата си за номинация на Демократическата партия на президентските избори през 2020 година.
Някои от неговите коментари за севернокорейското ръководство по време на кампанията изглежда са разгневили Пхенян, предизвиквайки колоритен коментар от официалната й информационна агенция KCNA.
Агенцията обвини Байдън в "клевета срещу върховното ръководство" на Северна Корея - термин, който обикновено се отнася до лидера Ким - и каза, че бившият сенатор е станал "безразсъден и слабоумен, завладян от амбицията за власт".
"Това, което той изрече, е просто софизъм на глупак, лишен от елементарно качество като човешко същество, да не говорим за политик."
KCNA не даде повече подробности, но в събота във Филаделфия Байдън критикува подхода на Доналд Тръмп към лидерите на Северна Корея и Русия, обвинявайки президента в приемането на "тирани като Путин и Ким Чен-ун".
Тръмп стана първият американски президент, който се срещна с лидер на Северна Корея, когато миналата година двамата се срещнаха в Сингапур и той многократно споменаваше добрите си лични отношения с Ким.

Превод и редакция: Юлиян Марков