Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп трябва да предостави данъчните си декларации в Конгреса, освен ако не се възползва от изключителните си правомощия да откаже да предостави тази документация, пише The Washington Post, който разполага с 10-странична вътрешна бележка на Службата за вътрешни приходи на САЩ, цитира изданието TACC
Миналата седмица ръководителят на Министерството на финансите на САЩ Стивън Мнучин отказа да предостави данъчните декларации на Тръмп на демократите в Камарата на представителите.
Въпреки това, както е подчертано в документа, предоставянето на тези документи "е задължително, министърът на финансите е длъжен да разкрие декларации за данъци и информация за декларациите, поискани от председателите" на съответните комисии на законодателната власт. В документа се посочва, че законът "не позволява на министъра да действа по своя преценка при разкриване на информация, при условията, определени от закона".
Мнучин, е отказал на представителите на Конгреса, като твърди, че това искане „няма легитимна законодателна цел“. The Washington Post подчертава, че бележката отхвърля тези аргументи. В документа се отбелязва, че "единствената причина дадена служба да откаже на дадена комисия е" използването от президента на изключителните му правомощия за отказ. Както обяснява публикацията, бележката е написана миналата есен в кабинета на главния съветник на данъчната служба.
В понеделник федералният съдия на окръг Колумбия Амит Мехта отказа да изпълни исканията на адвокатите на президента на САЩ да не позволяват на Камарата на представителите да получат данъчните декларации на Тръмп през последните 10 години по служебен път.

Превод и редакция: Юлиян Марков