Лондон. Тереза Мей отказа да се ангажира с провеждането на нов референдум за Брекзит, дори ако депутатите гласуват за него, след като тя направи последен опит за спасяване на сделката, пише британският вестник The Independent.
Премиерът обяви, че ще позволи на парламента да гласува за референдум, ако депутатите дадат първоначално одобрение на законопроекта за споразумението за оттегляне, но веднага поставят под съмнение дали наистина ще последва нов референдум.
Андрю Пърси, който бе подкрепил сделката в предишни гласувания, беше сред групата на депутати-консерватори, които смениха позицията си, като посочиха „дори възможността за втори референдум“.
„На референдума на хората беше казано, че това е последната дума по въпроса за едно поколение - тя ще бъде изпълнена”, предупреди той.
По време на изказването си Мей ясно посочи, че нейното несъгласие с провеждане на референдум не е отпаднало, като казва: „Много пъти съм излагала ясно собственото си становище по този въпрос. Не вярвам, че това е път, който трябва да поемем."
Премиерът също така посочи, че няма изискване оставането в ЕС да бъде опция в бюлетината, ако се проведе референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков