Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ заяви, че предполагаемата заплаха от страна на Иран е намаляла в резултат на американската демонстрация на сила в Близкия изток, пише британският вестник The Guardian.
"Оставихме в готовност потенциала за атаки срещу американци", заяви Патрик Шанахан пред репортери, преди да информира Конгреса за ситуацията в Персийския залив и за военните части, които САЩ заявиха, че са отговор на опасност от предстоящо нападение.
Пристигането на самолетоносач и придружаващите го кораби наскоро бе ускорено, а бомбардировачи B-52 бяха изпратени в Катар. Напрежението се засили с тайнствени саботажни атаки срещу петролни танкери в Персийския залив, както и ударни удари по саудитски нефтени инсталации, заявени от подкрепените от Иран бунтовници в Йемен.
Напрежението в района се обостри още по-силно в неделя от заплахата от Доналд Тръмп, че всеки конфликт със САЩ ще означава "официалният край на Иран".
Думите на Шанахан изглежда са знак, че напрежението спада.
Запитан какво има предвид, като казва, че заплахата е „възпряна“, министърът на отбраната каза: „Не е имало нападения срещу американци. Смятам, че това е възпиране“.
"Това не означава, че заплахите, които преди сме идентифицирали, са изчезнали", добави Шанахан. „Мисля, че нашата благоразумна реакция даде на иранците време за преосмисляне. Мисля, че нашият отговор беше мярка за нашата воля и нашата решимост, че ще защитим нашите хора и нашите интереси в региона. "
Администрацията на Тръмп не оповестява публично разузнаването, което твърди, че е неизбежна иранска заплаха за САЩ в Близкия изток.
В ход е разследване на саботажните атаки срещу четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства миналата седмица. Обединеното кралство и Норвегия помагат на САЩ при разследването, което се очакваше да е готово в понеделник, но бе отложено по причини, които не са изяснени.
Един европейски дипломат каза: "Ние сме много внимателни, за да не приписваме на някого скорошни атаки, ако не сме сигурни."
Длъжностни лица, информиращи медиите, твърдят също, че фотографските снимки показват, че ракети са били натоварени на лодки на иранското крайбрежие и е говорено за потенциални атаки срещу американски съоръжения и персонал в Ирак. Държавният департамент изтегли служители от посолството си в Багдад и консулството в Ербил.
Не е ясно каква е била целта на Иран в товаренето на ракети на лодките. Експертите твърдят, че ще бъде много трудно да се стреля с ракета от малка лодка и ако разузнавателните доклади са верни, по-вероятно е те да бъдат транспортирани до хутите в Йемен или да бъдат преместени за съхранение.
По-късните доклади показват, че разполагането на ирански военни части и обсъждането на цели биха могли да бъдат извънредни мерки за възможен отговор в случай на американско нападение срещу Иран, разглеждано като все по-вероятно през последните месеци с очевидното влияние на Джон Болтън, съветник по националната сигурност във външната политика.
Очакваше се държавният секретар Майк Помпео и председателят на съвместните ръководители на щаба генерал Джоузеф Дънфорд да информират Парламента и Сената за Иран във вторник следобед. Болтън не беше в списъка на ораторите.
"Моето схващане е, че иранците са очаквали атака и те са готови да отвърнат на удара и това предизвика тревога в Белия дом и особено у президента", каза Трита Парси, основател на Националния иранско-американски съвет, която сега преподава в Джорджтаунския университет.
„Линията, представена на Тръмп от Болтън и Биби Нетаняху и Мохамед бин Салман, е, че той може да удари Иран, да покаже господството на САЩ и да не рискува нищо. Иран показа, че се готви да отвърне на удара. Тръмп е достатъчно умен, за да знае, че войната ще бъде опустошителна, а не само за политическите интереси“, заяви Парси.
Бенам Бен Талеблу, старши сътрудник на Фондацията за отбрана на демокрациите, твърди, че сегашното спадане на напрежението показа, че реакцията на САЩ е била успешна.
"Целта на американското военно репозициониране в региона беше да намали перспективите за ескалация", каза Талеблу. - И докато може да е проработило сега, Вашингтон ще трябва да се увери, че посланието му ще бъде тълкувано по подобен начин в бъдеще. Иранците имат навика постоянно да тестват за слабости и недостатъци. "

Превод и редакция: Юлиян Марков