Властите на САЩ възнамеряват да забранят на американските компании да правят бизнес с Huawei и китайският технологичен гигант няма да има възможност да закупува американски компоненти и да използва американски технологии. Но според уеб изданието The Verge, китайският производител ще може да мине и без това, като използва аналози.

Операционната система

Тук Huawei може да постъпи по два различни начина. Компанията може да продължи да използва голия Android, в който да замени онлайн услугите на Google със свои услуги. Но по-вероятно е да използва собствената си операционна система, за която наскоро разбрахме, че се нарича Hongmeng и се разработва още от 2012 година при пълна тайна.

Паметта

В неотдавна излезлите флагмани на Huawei се използват флаш дисковете на компанията Micron от щата Айдахо, САЩ. Но Huawei спокойно може да използва паметите и дисковете на Samsung или Toshiba, както и да започне собствено производство на необходимата памет. Още повече, че има опит в производството на новите NM карти памет.

Модемите

В модела P30 Pro и някои други смартфони на Huawei, предназначени за американския пазар, се използват 3G и LTE модулите на американските производители Skyworks и Qorvo. Същите тези компании предоставят на Samsung същите модеми за серията Galaxy S10. Да се намери пълноценна замяна няма да е лесно – ще е необходим някой, който да започне производството на аналогични компоненти съответстващи на необходимите стандарти. Но като се има предвид, че Huawei успя да създаде бърз и качествен процесор за своите мобилни устройства, едва ли ще има проблем с производството на подобни безжични модули.

Защитното стъкло

Huawei поръчва закалено защитно стъкло за защита на екрана и корпуса на смартфоните от американската компания Corning. Но тя не е монополист и има няколко конкурента, включително японската AGC Asahi Glass, която произвежда защитното стъкло Dragontrail. То се използва в смартфоните Google Pixel 3a и Pixel 3a XL. Това стъкло е по-евтино и може би не е толкова здраво, но с финансовата поддръжка на Huawei, японският производител бързо може да повиши качеството на своята продукция.

Какво изобщо няма да се наложи да се променя

Huawei купува някои компоненти за своите смартфони извън САЩ. Така например, OLED екраните – от корейските компании LG и Samsung и от китайската SK Hynix. Huawei към днешен ден не зависи от Qualcomm и използва в своите мобилни устройства процесорите HiKirin свое собствено производство. Тези чипове имат ARM ядра, а това е британска компания, за която ембаргото на САЩ не важи.

 

Очевидно е, че прекратяването на доставките на компоненти и софтуер от САЩ ще създаде някои неприятности на Huawei, но основните проблеми ще са намирането на доставчици извън пределите на тази страна. Освен това, Huawei има достатъчно време, за да усъвършенства своите технологии и самостоятелно да произвежда необходимите компоненти.