Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп съобщи във вторник, че е номинирал бившия посланик и бизнесмени от Аризона Барбара Барет за министър на Военновъздушните сили, предава AFP.
68-годишната Барбара Барет е посланик на САЩ във Финландия от 2008 до 2009 г. при администрацията на Джордж Буш. Тя също така председателстваше Център за аеронавтика и развитие, „Аероспейс Корпорейшън“ до 2017 година.
„Тя ще бъде изключителен министър!“-написа президентът в социалната мрежа „Туитър“.
Бивш адвокат и пилот-изпитател, Барет е член на борда на „Ранд Корпорейшън“, мозъчен тръст, който предоставя изследвания и анализи на американските въоръжени сили.
Тя и нейният съпруг Крейг, бивш главен изпълнителен директор на американския технологичен гигант „Интел“, са големи републикански дарители. Барет се кандидатира за губернатор на Аризона от Републиканската партия през 1994 г., първата жена, която направи това, но не успя да осигури кандидатурата на своята партия.
Ако кандидатурата й бъде потвърдена, Барет ще наследи друга жена, Хедър Уилсън, на поста министър на Военновъздушните сили.
Името на Уилсън се появи като потенциален кандидат за поста на министъра на отбраната Джим Матис, който подаде оставка през декември поради различията по отношение на политиката на Тръмп за Сирия и други въпроси.
Уилсън се оттегли през март, след като стана ясно, че временният министър на отбраната Патрик Шанахан ще остане на този пост.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"