Лондон. Депутати консерватори, включително Борис Джонсън, отхвърлиха „новата сделка за Brexit“, която бе предложена от Тереза Май вчера, в опит да се преодолее застоя в британския парламент, пише британският вестник The Times.
Премиерът разгледа перспективата за втори референдум и пълен митнически съюз с ЕС до следващите избори, за да спечели подкрепата на партийте за нейните предложения.
Въпреки това, след като тя представи пакета, опашката от 34 депутати консерватори, които по принцип са против нейната сделка, почти се удвои. Опитът да се привлекат депутатите от Лейбъристката партия също се оказа неуспешен.
Министрите-„брекзитиъри“ от кабинета нарекоха планът на премиера „обречено и безотговорно последен хвърляне на заровете“. Те искат премиерът да позволи на своя наследник да намери начин да премине през безизходицата.
Твърди се, че Мей е твърдо решена да продължи днес с ново изявление в Парламента, в което тя описва своята сделка. Тя обеща да публикува пълните подробности за своя компромисен пакет, включително законопроекта за споразумението за оттегляне, в рамките на дни.
Вчера премиерът използва реч в централен Лондон, за да предупреди депутатите, че ще имат "последен шанс" следващия месец, за да извадят Великобритания от блока със споразумение. Друго отхвърляне би оставило сделка за Брекзит „мъртва“ и добави, че „е изпробвала всичко, което е възможно, за да намеря начин“, включително предложението й да „се откаже от работата, която обича по-рано, отколкото би искала“.
Защитавайки „трудното си решение” да започне преговори с лейбъристите, тя каза, че няма да се откаже от усилията си да постигне междупартиен консенсус. Основната й оферта – от ратифицирането на сделката да зависи от гласуването за втори референдум в парламента - беше насочено към лейбъристите. Джереми Корбин нарече планът й „преработка на лошата стара сделка“.
Доминик Рааб, бивш министър за Брекзит, каза: „Не мога да подкрепя законодателството, което би било средство за втори референдум или митнически съюз. И двата варианта биха възпрепятствали, вместо да доставят Брекзит - и ще нарушат нашите ясни обещания“.
Дейвид Джоунс, бивш министър за Brexit, каза пред The Daily Telegraph: „Аз съм депутат от 14 години и никога не съм виждал такъв гняв сред колегите си. Тя е отчаяна, тя е заблудена и е обречена“.
Джереми Корбин заяви: „Ние няма да подкрепим преопакования вариант на същата стара сделка - и е ясно, че това слабо и дезинтегриращо правителство не е в състояние да изпълни своите ангажименти.“

Превод и редакция: Юлиян Марков