Киев. Владимир Зеленски, който встъпи в длъжност като президент на Украйна, направи първите си назначения. За ръководител на президентската администрация е назначен Андрей Богдан, пряко свързан с бизнесмена Игор Коломойски. В допълнение, украинските медии съобщават, че назначеният ръководител на апарата не може да работи в държавната служба, тъй като е попаднал под ударите на Закона за „лустрация“, пише руският вестник “Московский Комсомолец.
Андрей Богдан е на 42 години от Лвов. От 2001 г. Богдан работи като адвокат, през 2007 г. се кандидатира за Върховната Рада, но не е избран. През 2008 г. Богдан получава поста в правителството при президента Виктор Юшченко: тогава министърът на правосъдието Микола Онишчук го определя за свой заместник в борбата с корупцията.
Богдан продължава да работи при следващия президент, Виктор Янукович: през 2010 г. адвокатът става заместник-министър, упълномощен по въпросите на антикорупционната политика. Постът му по-късно е ликвидиран, но през 2013 г. министър-председателя Азаров назначава Богдан като омбудсман за борба с корупцията. Богдан е уволнен от правителството през 2014 г. след Евромайдана. Въпреки това, през същата година, олигархът Игор Коломойски (тогавашният управител на Днепропетровска област) го „взема под крилото си“, назначавайки го като съветник. Междувременно Богдан не губи надежда да стане депутат: през същата година той отново се кандидатира за Върховната Рада, още повече от листата на партията на Петро Порошенко, но партията отмени регистрацията му като кандидат.
Андрей Богдан е известен с участието си в съдебен процес срещу заместник-управителя на Днепропетровска област, колегата на Коломойски - Генадий Корбан, който през 2015 г. е обвинен в вземане на заложници, създаване на организирана престъпна група и присвояване на средства. От началото на президентската кампания на Зеленски Андрей Богдан е сочен като негов правен съветник.
Според съобщения в медиите, през последните две години Богдан постоянно лети до Женева и Тел Авив, градовете, където живее Игор Коломойски.

Превод и редакция: Юлиян Марков