Вашингтон. След малко повече от две седмици Турция трябва окончателно да вземе решение по въпроса за закупуването на американски изтребители - бомбардировачи F-35, вместо руските противовъздушни ракетни системи С-400. В обратния случай САЩ заплашват Анкара с най-негативните последици, съобщи във вторник американският телевизионен канал CNBC, като цитира източници в Държавния департамент, предава TACC
Според техните данни Вашингтон настоява Анкара да отмени покупката на С-400 до края на първата седмица на юни. Това предложение на Съединените щати е окончателно, няма да има друго забавяне, подчертаха източниците на канала.
"Страните от НАТО трябва да доставят военно оборудване, което се съчетава със системите на НАТО. Руските системи не отговарят на тези стандарти", цитира един от източниците от Държавния департамент. "Ние подчертаваме, че Турция ще се изправи пред реални и отрицателни последици, ако завърши процедурата за получаване на С-400", добави източникът. Изключване от програмата F-35, възстановяване на разходите за 100 поръчани, но не доставени самолети, налагане на американски санкции и наказания чрез НАТО са очакваните последствия за Турция.
Миналия петък се проведе среща в Истанбул между турския президент Тайип Ердоган и председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Според нея турският лидер е уверил, че Анкара ще изпълни договора за закупуване на противовъздушни ракетни системи С-400 от Руската федерация, въпреки безпрецедентния натиск върху страната му.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"