"Ние ги морим, те ги развъждат и ни ги пращат". Така пловдивски общински еколози коментират битката с комарите, която започна с нова сила и ще продължи до края на месеца. Във всички райони на града, по бреговете на Марица и в парковете се третират дървета, декоративните храсти, както и в гробищата.

"На практика пълним каца без дъно, защото в съседните до Пловдив населени места нивите са засети с ориз, където е истински развъдник на комари. Не е проблем те да прииждат в града, защото разстоянието е съвсем близко", допълниха еколози.

Репортерска проверка установи, че на околовръстното шосе след колелото на 4-и километър в посока магистрала "Тракия" нивите плуват във вода, защото са засети с ориз. "Не е зле Районната здравна инспекция да даде предписания и да задължи тези стопани да си третират посевите срещу комари, от които Пловдив е потърпевш", допълниха специалисти.

Успоредно с комарите "Дезинфекциозна станция" продължава до края на месеца да пръска и срещу кърлежи в площадките за разходка на кучета, както и в траурните паркове.

Над 300 000 лева е отделила пловдивската община за борба с комари, кърлежи и плъхове т.г.