Брюксел. Преминаването на Сърбия към автократизъм би могло да се превърне в основната пречка за присъединяването й към Европейския съюз в коментирания срок през 2025 г., се казва в текста на автора от анализатор Мартин Ръсел, публикуван на сайта на Европейския парламент, цитиран от македонския вестник “ Нова Македония“.
Сърбия се счита за водеща страна в Западните Балкани в процеса за присъединяване към ЕС, а рейтингите за влиянието на авторитаризма произтичат от демократичните институции, нивото на икономическо развитие и пълната готовност за присъединяване към европейската общност, пише Ръсел, който е анализатор в изследователския отдел на ЕП за Русия и Югоизточна Азия.
Той описва Сърбия като страната, в която доминантната фигура е президентът Александър Вучич, въпреки церемониалната функция, която има според конституцията на Сърбия.
„Критиката на провежданата от властите политика се тълкува като предателство на сръбските интереси. Целта е да се маргинализират критичните гласове, досега властта е концентрирана в ръцете на правителството под ръководството на Сръбската прогресивна партия (СПП). Устните атаки сна политици от СПП и техните съюзници, насочени срещу независимите медии, политическата опозиция и гражданското общество, са жестоки - отбелязва Ръсел.
Свободата на медиите в Сърбия намалява от няколко години и този процес е особено изразен след като Вучич стана министър-председател на Сърбия през 2014 г.
„Много медии сега са пряко контролирани от държавата или от хора в сътрудничество със Сръбската прогресивна партия. Независимите журналисти са изправени пред заплахи и насилие, а извършителите рядко са осъждани“ - казва анализаторът на Европейския парламент.
Управляващата коалиция използва парламентарното мнозинство, за да блокира дебата за правни предложения, заради което опозицията, в знак на протест от февруари, бойкотира работата на сръбския парламент. Като по-сериозно събитие се споменава за побоя на лидера на опозиционния Съюз за Сърбия Борко Стефанович и този инцидент предизвика протести в цяла Сърбия. Въпреки че гражданските протести продължават няколко седмици, те сочат тревожни дългосрочни тенденции на авторитарно управление, изборни измами и корупция в страната“, заяви Ръсел.

Превод и редакция: Юлиян Марков