Пловдив. Започна производство и разпространение на серия колекционерски медали, посветени на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Уникалната емисия съдържа пет вида сребърни медали с различен дизайн, които представят едни от най-известните архитектурни и културни символи на града, съчетани с логото на „Пловдив 2019“. Това е съвместна инициатива между фирма и Фондация „Пловдив 2019“ по повод годината на титлата.
„Античния театър“ е първият мотив от колекцията , който ще бъде пуснат в продажба от тази седмица в специализираните онлайн магазини. Следващите мотиви са посветени на „Античен стадион на Пловдив“, „Старият град и Хисар Капия“ и „Капана“. Последният медал ще обединява тези четири мотива. Всеки месец ще бъде обявяван нов продукт от серията. Медалите са ограничен тираж от по 3000 броя за всеки. Колекцията ще се разпространява на няколко места в Пловдив. Изданието може да се намери и по време на фестивала „Оpera open”, който традиционно се провежда на Античен театър. Стойността на всеки знак е 73 лева с ДДС, като инициаторите са решили от всяка продажба да отделят 4,80 лева за спонсориране на проекта.
За изработката на медала са използвани най-модерните методи на монетосечене в световен мащаб. Пластиката се характеризира с изящна гравюра и стилно излъчване. Медалът “Античен театър” е изработен от сребро с най-високо качество проба 925/1000, мат-гланц с тегло 24 гр и диаметър 38,6 мм. На лицето е изобразен Античният театър, а на гърба – логото на „Пловдив 2019“. Медалът е придружен със сертификат за качество в луксозна опаковка, оформена тематично.