Бивша сътрудничка в кантора на Частен съдебен изпълнител и бизнесмен от Пловдив застанаха пред Районен съд в Пловдив, с обвинение за търговия с органи. Спрямо Виолета Тодорова и Васил Гьошев е повдигнато обвинение, че от ноември 2017година до 24 април 2018 година  в съучастие със съизвършител Иван Калоянов по прякор Патката, са набрали и транспортирали от  Пловдив до Турция лицето Валентин Димитров с цел да бъде използван негов телесен орган – бъбрек, независимо от съгласието му. На донора е обещана значителна сума пари.

Един от обвиняемите - Иван Калоянов от пловдивското село Първенец е сключил споразумение с прокуратурата, след като е признал вината си. Той бе арестуван за това, че е склонявал хора за предоставяне на органи с цел трансплантация, като съответно е предлагал парични възнаграждения. Тоест той е бил човекът, който е осигурил донора. По информация на TrafficNews, това са лица с влошено финансово състояние, бездомници и лица от ромски произход.

Виолета Тодорова е работела в офис на ЧСИ. Нейната майка е била в тежко здравословно състояние и се е налагало трансплантация на бъбрек. Тя е била свързана с Патката чрез посредник, а именно обвиняемият Гьошев. Жената е трябвало да транспортира Валентин Димитров до клиника в Истанбул, където да се извърши трансплантацията. Това обаче не се случва, тъй като на 24 април миналата година, Тодорова е била задържана.

Днес тя и Васил Гьошев застанаха пред съда, за да се реши по какъв начин ще протече делото. В разпоредителното заседание, двамата подсъдими не признаха вина и отказаха да коментират казуса. Техните защитници – адвокат Терзийски и адвокат Стоицов поискаха делото да се гледа по общия ред, като ще се призоват всички свидетели от досъдебното производство. Те поискаха още, делото да се гледа при закрити врати, тъй като в кориците на производството се намира класифицирана информация – СРС-та, както и подробности за личния живот на Тодорова и нейното семейство.

Оказа се, че в обвинителния акт са допуснати несъществени, технически и отстраними грешки. Част от имената са с разменени фамилии и презимена.Магистратите възложина на прокуратурата, в рамките на седем дни, грешките да бъдат отстранени. Съдът остави без уважение искането делото да се гледа при закрити врати.

Така двамата непризнаващи вината си подсъдими ще се изправят пред съда отново в началото на юни. Тогава ще бъдат призовани всички свидетели по делото. Сочения за донор Валентин до този момент е неоткриваем. Според негови съседи, от повече от две години той не пребивава на посочения в личната му карта адрес.