Осем европейски държави ще са готови окончателните официални резултати от изборите за Европейски парламент 15 минути след полунощ след изборния ден - само два-три часа след затваряне на урните. Това съобщи съобщи Европейският парламент, който ще публикува данните от вота в неделя в цяла Европа.

В Гърция, Естония, Чехия, Словакия, Словения, Латвия, Швеция и Къпър първи ще станат ясни имената на новите евродепутати и тежестта на политическите партии.

Към същия час България ще може да даде само първи национални прогнози, става ясно от съобщението на парламента.


Криза в ЕС? Пет предизвикателства пред съюза през следващите 5 г.

Малко след полунощ други 14 държави вече ще са готови с частични официални резултати: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Унгария, Финландия и Хърватия.

30 минути след полунощ ще са готови неокончателните резултати за Франция, а в 1 ч сутринта -  във Великобритания.

Европейските парламент ще публикува прогнозите за изхода от вота в 19 ч българско време на 26 май. Първата информация за разпределението на местата в Европарламента ще е готова малко след 21 ч.

Междувременно една от фирмите, които предоставят електрически скутери за градско придвижване в Брюксел съобщи, че се е договорила с Европейския парламент да ги дава безплатно на желаещите да гласуват. Към скутерите ще се дават и каски, а избирателите ще могат да заявят скутера до секцията през мобилна апликация, за която ще бъде генериран специален промоционален код. В Белгия, където гласуването е задължително, както и в България, освен европейски, в неделя ще се проведат и предсрочни парламентарни, и регионални избори.

Европейският парламент организира кампании за насърчаване на избирателната активност във всички държави от ЕС. Процентът на гласуващите за евродепутати намалява с всеки избор от създаването на парламента. На последните избори през 2014 г 46% от избирателите с право на глас се включиха в подбора на членове на Европейския парламент.