Поредната жертва сред американските компании, паднала след поредния рунд от търговската война между Белия дом и Пекин стана Tesla. Пазарните аналитици започнаха да се опасяват, че китайските власти ще ограничат експанзията на Илън Мъск на китайския пазар на електромобили, който е най-големият в света.

Bloomberg съобщи, че ценните книжа на Tesla поевтиняват и компанията вече е изгубила 20% от от своята пазарна капитализация. Tesla за първи път от дълго време има пазарна цена по-ниска от тази на концерна Ford.

В края на миналата седмица пазарните анализатори прогнозираха, че най-вероятната цена на една акция на Tesla ще бъде около $230. Но в началото на седмицата разбрахме, че търговската война между САЩ и Китай се задълбочава и подобно на редица други американски компании, пазарната капитализация на Tesla бързо пада и на 21-ви май курсът на акциите на автомобилната компания на Мъск слезе до $205.

Миналата седмица Мъск обяви радикално съкращение на разходите на компанията. Той заяви, че лично ще анализира всички разходи и заедно с финансовия директор на Tesla ще одобрява новите разходи.

Финансовият експерт Дан Айвс, голям почитател на Tesla, премени мнението си и сега препоръчва на Мъск да се съсредоточи единствено върху задоволяването на огромното търсене на тези електромобили и временно да спре да се занимава с роботехника, застраховане и други странични дейности на компанията.

Докато Tesla трябва да решава новите възникнали проблеми, германският автомобилен гигант Volkswagen няма никакви трудности нито с финансирането, нито с компонентите, а сега за него е свободен и китайския пазар.