През 2001 г. д-р Венцеслав Ралев завършва Стоматологичния факултет към Медицинския университет в Пловдив. Работи като стоматолог в с. Дълго поле за около 3 месеца. От 2002 г. д-р Венцеслав Ралев работи като стоматолог на частна практика. От януари 2005 г. е специализант по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.

През лятото на 2010 г. д-р Венцеслав Ралев успешно защитава специалността лицево-челюстна хирургия при известния проф. Угринов. През 2011 г. вече е началник на отделение по специалността към МБАЛ “Д-р Иван Селимински” - град Сливен. В момента д-р Ралев има частна дентална практика в Пловдив.

- Д-р Ралев, дискусиите за оралните грижи остават сякаш на по-заден план на фона на социалнозначимите болести като диабет, рак, хипертония... Да започнем разговора ни с един на пръв поглед банален проблем - зъбният камък. Колко често трябва да се почиства?

- Има известна вариабилност в периода от време, през който може да не почиствате зъбния си камък, която зависи от начина на живот, професията, семейство, хигиенни и хранителни навици и др. Бих казал една година като оптимален среден срок. При рискови групи (пушачи, диабетици, хора с двигателни смущения, инвалиди) този период е 4-6 месеца. При млади и здрави хора, с добра хигиена може и да се пропусне някоя година, макар да не е препоръчително.

Д-р Венцеслав Ралев

- Има ли определени райони, в които хората натрупват повече зъбен камък, ако питейната вода е с по-голямо съдържание на калций например?

- При това масово навлизане и употреба на минералните води в живота ни е трудно да се определи ендемичен район. Може да се отчетат като такива Велинград, Девня, Банкя - накратко места, където минералните води са преобладаващата част от консумираната вода. Нека обаче да поясня веднага - зъбният камък и неговото натрупване са свързани с хигиената. При добра орална хигиена и редовни профилактични прегледи, е възможно изобщо да не се натрупва зъбен камък.

Един профилактичен преглед на шест месеца е достатъчен за решаването на куп проблеми. Ако има натрупвания на зъбен камък, те се почистват лесно и бързо, тъй като не са силно минерализирани. Ако не се почиства зъбният камък за по-дълъг период от време, нещата се развиват зле. Увеличава се минерализацията на натрупванията, те се отделят по-трудно от зъба и при по-висока амплитуда на трептенията на ултразвука. Това прави почистването на такива натрупвания поредната серия от филма “Кървав спорт” и след такива манипулации пациентите остават с крайно негативна нагласа към тях. Ако се почиства навреме, всичко става лесно, бързо и безболезнено. Освен това, при редовните профилактични прегледи се диагностицират кариеси в начален стадий, което също прави лечението им по-бързо, по-безболезнено и евтино.

Периодичното почистване на зъбния камък е задължително за всеки, който не желае да му изпадат зъбите вследствие на пародонтални заболявания.

- Модата на “холивудските” усмивки завладя и българите. Какъв е принципът на действие на избелването на зъбите?

- За да се обясни това на достъпно ниво, е необходимо да се изясни защо се променя цветът на естествените зъби. Това е един непрекъснат процес, който протича през целия живот на човека. Дължи се на просмукването на оцветители между емайловите призми. Оцветителите се намират навсякъде в състава на храни и напитки - особено агресивни в това отношение са кафето, черният чай, червеното вино и шоколадите. Освен тях оцветяване на зъбите могат да предизвикат много други продукти: натурални сокове (боровинка, касис и т.н.), сладкарски оцветители за торти, някои билкови екстракти (смрадлика), конфитюри, пюрета и какво ли още не. Хранителната индустрия напоследък все повече залага на органичната химия за подобряване на качествата на храните.

При избелването на зъбите водородният пероксид прониква между емайловите призми и разтваря наличните там оцветители. Колкото по-тъмни са зъбите на един пациент, толкова по-агресивно трябва да се въздейства върху тях - причина за по-тъмното оцветяване е по-голямото количество на оцветителите. В такива случаи се оставя гелът върху зъбите за малко по-дълго време, така той успява да извлече оцветяванията по-ефикасно. Налице са и показания за прилагане на избелваща система с по-висока концентрация на водородния пероксид.

- Има ли   противопоказания за прилагане на избелването на зъбите?

- При избелването на зъби са налице и някои противопоказания. При пациенти с изкуствени възстановявания в областта на фронталните зъби резултатите са трудно предвидими - зъбните тъкани се избелват, а короните и обтурациите - не. Поради това може да се получи разлика в цвета. При необходимост от подмяна на възстановяванията е най-добре първо да се избелят зъбите, да се изчака за кратък период от време (най-добре около две седмици) и едва след това се изработват новите корони и обтурации. Причина за това е остатъчното действие на избелващите системи - дори след края на манипулацията междупризмените пространства са отворени, оцветителите се отделят навън и зъбите изсветляват още малко. Този процес протича най-вече през първите 72 часа, но според повечето производители е добре да се изчака около две седмици до постигането на окончателния резултат.

- Да продължим с правилната орална хигиена. Има ли някаква полза от конеца за зъби или само разранява венците? А кога се използват междузъбни четки? Има ли ефект от тях?

- Междузъбните четки по често се използват от хора в напреднала възраст. На практика, за да използваш такава четка трябва да “имаш” разстояния между зъбите. За млади здрави хора с “прилепнал” венец и плътни контакти между зъбите са показани конците! Като изключим това, подобна четка има много добър ефект, щом може да прониква между зъбите - тя и ще ги почиства перфектно.

При млади хора междузъбната четка е с показания единствено при анатомично обусловени разстояния между зъбите. Например, диастема (разстояние между централните резци) или трема (разстояние между останалите зъби). В кръга на шегата, има хора с т.нар. “маймунски” треми, които са между третите и четвъртите зъби. За всички тези разстояния е удачна междузъбна четка.

С напредване на възрастта настъпва физиологична атрофия на венеца и венечните амбразури увеличават своята големина. Тогава вече става удачно друго средство за орална хигиена - клечката за зъби, позната от хилядолетия. При още по-напреднала атрофия се стига вече до големи междузъбни пространства, които е удачно да се почистват с междузъбна четка. Скоро след това обаче зъбите се разклащат и падат - такива широки междузъбни пространства са признак на значителна по обем атрофия.

Почистването с конец е необходимо да се извършва редовно, тъй като четката не може да достигне в междузъбните пространства - там най-често се развива кариес, в подвенечното джобче - оттам започва възпалението на венеца Почистването с четка и след това старателно с конец премахва плаката, лепкавите налепи, които се натрупват и по-късно калцифицират, като образуват зъбен камък. Плаката, оставена да се развива в тези деликатни зони, предизвиква кариес, гингивит, пародонтит, лош дъх.

За да бъде ефективно, трябва да се научи правилният начин за почистване с конец (флос-техника). За целта е най-добре да се обърнете към вашият стоматолог, който ще ви покаже най-правилният метод.

- Какви видове конци има и как да изберем правилния за нас?

- Има различни видове конци, които може да намерите в аптеките и магазините. Конците могат да бъдат: навосъчени, ненавосъчени, с аромат, без аромат, на ролка, конец за мостове и брекети.

Навосъчените конци са подходящи, когато започвате да се учите как да почиствате с конец, защото се плъзга по-лесно. Така по-добре може да се овладее техниката, без да се разочаровате и да травматизирате венеца, и това да ви откаже от ползването на конец.

Ароматизираните конци оставят свеж вкус в устата и са особено подходящи, когато нямате възможност да си измиете зъбите.

Ако въпреки вашите усилия не успеете да свикнете или ако имате ограничение в отварянето на устата, опитайте с държател за конец или с интердентални четчици. Откъснете парче от конеца с дължина около 40 см и го увийте леко около средните си пръсти. Опънете конеца с показалците. Внимателно плъзнете конеца между зъбите, докато усетите преодоляването на контакта между зъбите и достигнете линията на венеца. Внимателно плъзгайте конеца по повърхността и на двата зъба нагоре и надолу, като влизате в подвенечното пространство. Изтеглете конеца надолу. За да не наранявате венеца, веднага след проникването на конеца под контакт пункта (това се усеща като слабо припукване или внезапно изчезване на съпротивлението към натиска) притиснете и усучете конеца като ласо към зъба с двата пръста така че плътно да прилепне към зъбната повърхност. Направете това за всеки от двата зъба, между които почиствате. Едва тогава го придвижете вертикално нагоре надолу с леки плъзгащи движения. Ако се усвои с малко практика тази техника, почистването е изцяло безкръвно и безтравматично за венеца.

След всеки зъб пресуквайте нова част на конеца на средните пръсти.

По този начин почистете всички междузъбни пространства, като във всяко пространство влизате с чиста част от конеца. Ако има места, където не можете да влезете или конецът се къса, може би се касае за неточни пломби или корони. Консултирайте се с вашия стоматолог и отстранете проблема, за да можете да почиствате ефективно навсякъде.

В началото може да имате трудности с овладяването на флос техниката дори да разкървавите венеца си, но повярвайте, че редовното почистване е в полза на вашето здраве и ще запазите за по-дълго време зъбите и венците си здрави.

Почиствайте с четка и конец всеки ден и ще си осигурите добро орално здраве и винаги свеж дъх.

Милена ВАСИЛЕВА