До края на годината в Толиати, Ставрополски район, започва серийното производство на руските изцяло електрическите градски електромобили ZETTA.

Електромобилът е създаден от групата компании ZETTA, в която са включени фирми с различен профил – инженеринг, създаване на прототипи, производство и доставка на резервни части.

Компактният електрически автомобил ZETTA има три врати, а в купето има място за четири души, но автомобилът е със съвсем малки размери и вероятно в него могат комфортно да се разположат само двама души.

Ще се предлагат версии както с предно, така и със задно предаване. В зависимост от модификацията ще се предлагат акумулаторни блокове с капацитет от 10 KWh до 32 KWh. Пробегът с едно зареждане съответно е от 200 до 560 км. Максималната скорост достига 120 км/ч.

Взаимодействието с всички основни системи на ZETTA се осъществява с помощта на плосък сензорен екран в централната част на таблото. Налични са климатик и възможност за отдалечено отключване и заключване на електромобила. Габаритните размери са 1600 × 3030 × 1760 мм.

„Проектирането на конвейера за серийното производство на ZETTA започна през 2018 година. Сега се изграждат халетата и се поставя оборудването върху производствените площадки на Толиати“ – съобщават руските медии.

Предполага се, че цената на електрическия автомобил ZETTA ще започва от 450 000 рубли (около $7000). Планирано е производството на до 15 000 електромобила ZETTA годишно.