Американското правителство временно смекчи търговските ограничения срещу Huawei, въведени миналата седмица. Това е направено с цел „минимизиране на сривовете при клиентите“. Властите разбират, че санкциите срещу Huawei ще нанесат вреда не само на китайския технологичен гигант, но и на мрежовата инфраструктура на САЩ.

Министерството на търговията на САЩ реши временно да позволи на Huawei да закупува компоненти американско производство, за да се осигури поддръжката на действащите в момента американски мрежи. Разрешава се и предоставянето на обновявания за софтуера на наличното оборудване на Huawei.

На най-големия световен производител на комуникационно оборудване както преди е забранено да закупува американски части и компоненти за производството на нови продукти. За тази цел е необходимо подаването на заявка за специален лиценз. Но тази заявка навярно ще бъде пренебрегната, като се има предвид, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната в областта на информационно комуникационната структура с цел държавата да бъде предпазена от чуждестранни заплахи.

„Временното смекчаваме на ограниченията ще даде време на американските мобилни оператори, използващи оборудване на Huawei, да сключат нови договори“ – каза вчера министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. „Казано по друг начин, този лиценз ще даде възможност на потребителите със смартфони на Huawei и собствениците на извънградски широколентови мрежи да продължат да използват своите устройства и апаратура“.

Големите американски мобилни оператори вече прекратиха всички сключени договори с Huawei, но някои неголеми регионални провайдъри все още използват мрежова техника на Huawei и ZTE, предимно защото тя е по-евтина. Американските служби за пореден път подчертаха, че разпореждането на Тръмп важи само за бъдещите покупки на Huawei и не е валидно за вече съществуващата техника.

Временният лиценз изтича на 19-ти август тази година. По всичко личи, че властите на САЩ са наясно, че бързите промени във веригата за доставки на Huawei могат да имат незабавни, дълбоки и сериозни последствия и за американските клиенти.

„Целта на временното смекчаване на търговските ограничения изглежда е да не се допускат сривове на интернет връзката, което ще доведе прекъсване на работата на смартфоните и компютрите“ – каза вашингтонският адвокат Кевин Уолф, бивш служител на министерството на търговията. „Това изглежда е просто разчистване“.

Временният лиценз позволява на Huawei да съобщава за разкрити уязвимости в безопасността и да участва в разработването на стандартите за бъдещите 5G мобилни мрежи.

Huawei отдавна се е готвил за санкциите

Основателят на Huawei Жън Чжънфей, бивш офицер от народната освободителна армия на Китай заяви, че временното смекчаване на ограниченията няма особено значение за Huawei, понеже китайският производител отдавна се е подготвял за подобен сценарий.

„Към днешен ден правителството на САЩ не дооценява нашите възможности“ – каза Жън в интервю за CCTV, а стенограмата бе публикувана от китайските медии.

Според неговите думи, противопоставянето на Huawei и САЩ е било неизбежно.

„Ние жертвахме личните си и семейните си интереси, за да заемем място на върха на света“ – каза Жън. „Заради този идеал, рано или късно, нямаше как да няма конфликт със САЩ“.

Дъщерната компания HiSilicon произвежда чипове за смартфоните и сървърите на Huawei. Тя от няколко години е била подготвяна за сценария, когато САЩ ще наложи забрана за закупуване на американски чипове и използване на американски технологии. Заделени са и са инвестирани значителни парични ресурси за разработването и производството на резервни чипове, които могат да заменят продукцията на Qualcomm, Intel и Micron.

HiSilicon Kirin 650 е алтернатива на Snapdragon 650. Това е система върху чипа с осем ARM Cortex-A53 процесорни ядра, четири от които работят с тактова честота 2,0 GHz, а останалите четири – с 1,7 GHz. Интегрираната графика е ARM Mali-T830 MP2 (40,8 GFLOPS), налични са 64-битов контролер за LPDDR3 оперативна памет, както и LTE Cat. 6 контролер

Ръководителят на направлението за производство на смартфони Ричард Ю, още вчера заяви, че Huawei е разработил собствена операционна система, ако се наложи компанията да се откаже от Android. Също вчера Huawei Central обяви, че името на тази китайска мобилна операционна система е Hongmeng. Оказа се, че още от 2012 година Huawei разработва и тества своите смартфони под управлението на Hongmeng, очевидно при най-строга секретност. Мениджмънтът на Huawei намекна, че новата мобилна ОС е вече на практика готова, но няма никаква информация за нейните възможности и особености.

Жън Чжънфей допълни, че конфликтът е само между американското правителство и Huawei, а не с американските компании. И още, това че Huawei може да произвежда чиповете, които купува от САЩ, съвсем не означава, че компанията ще спре да купува американските чипове.

Кевин Уолф каза още, това отсрочване на санкциите на Huawei много прилича на действията на правителството от месец юли 2018 година относно китайската компания ZTE. Тогава санкциите също бяха временно отсрочени, понеже забраната предизвика истински хаос при интернет провайдърите от Европа и Южна Азия.

Към днешен ден Huawei е най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване, смартфони и друга електроника. През първото тримесечие на тази година доходите на китайския технологичен гигант достигнаха $27 милиона, а продажбите на смартфони – 59 милиона броя. По продажби Huawei изпревари Apple и вече е на второ място в света след Samsung.