Задължават строителна фирма, разкопала скалите до морето в Созопол, да укрепи брега

Млад мъж се закани, че няма да допусне багерите отново край разкопаните скали в Созопол, ако строителите не възстановят разрушеното


 Има опасност и трябва да се вземат най-бързо мерки, каза главният архитект на Община Созопол Светлозар Рашков

Собствениците на имоти и строителите ще бъдат задължени незабавно да извършат укрепителни работи, за да не се получи фатално свличане на земна маса, заради опасния строеж на метри от брега в Созопол. Това каза пред камерата на бТВ директорът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев.
Има опасност и трябва да се вземат най-бързо мерки за укрепване на терен, добави главният архитект на Община Созопол Светлозар Рашков.

Созополци се жалват заради нов строеж на метри от морето
Скалата е разбивана с тежка строителна техника, с пневмочукове. Заради забраната за строителство от 15 май обаче машините са изтеглени. Хората, живеещи в близките сгради, се притесняват, че може да загубят домовете си, ако се образува свлачище заради разкопаването и подпочвените води. 
Десетки българи, живеещи в чужбина, ми се обадиха, сподели репортерът на бТВ Десислава Генева. Тези хора използват апартаментите в съседните сгради за летни имоти, уточни тя.
Когато купих апартамента си, имаше един ПУП, но после го промениха и сега се разрешава строителството на сгради, високи 17 метра, каза руснакът Денис Кузмин.
ПУП-овете са разрпродадени на търг и в тях пише, че максималното застрояване е до 10 метра височина, каза пък Генева.
Белокос мъж, който пристигнал от далечна Канада веднага, след като разбрал за опасния строеж, сподели, че никой не е искал разрешение, за да се копае в двора му. 
„Притеснявам се, защото има подпочвени води, а няма укрепващи стени. От медиите разбрах, че ще се копае още два метра на дълбочина“, добави той.
Оказва се, че багерите са навлезли в имота му над 2,5 метра. 
Вчера от строителната компания обаче казаха, че само с 23 см са навлезли в тези имоти. 
„Питаха ни дали може да влязат с 23 см в имота ни. На следващия ден обаче багерите разкопаха на 1,5 метра в двора ни“, каза млад мъж.
От Община Созопол обещаха да изпратят геодезисти, които да извадят точни параметри.
„Писахме жалби до прокуратурата, до общината, ДНСК, полицията. Отговор няма“, заяви мъжът, дошъл от Канада заради разкопките в двора му. 
Подадох жалба в Община Созопол още на 15 април и отговор няма, добавя руснакът Денис.
„Ако не възстановят имотите (б.а. съборените огради), няма да пуснем машите да работят. Нарушена е Конституцията. В нея ясно пише, че частната собственост е неприкосновена“, добави един от ощетените собственици на имоти. 


В категории: Созопол