Китайската телевизионна компания Tencent, която притежава правата за излъчване в страната на култовата филмова сага „Игра на тронове”, не излъчи в ефира си финалният епизод на сериала заради... търговските спорове между САЩ и Китай, съобщава изданието The Wall Street Journal, цитирани от „Лайф”.

Финалният епизод на сериала трябваше да се появи на видеострийминговата платформа на компанията в понеделник сутринта, но зрителите само видяха съобщение, че излъчването на епизода се отлага за неопределено време заради проблеми с предаването.

Според информация на изданието, феновете на „Игра на тронове” побеснели от ситуацията, като веднага засипали компанията с искания да им бъдат върнати парите, които са платили за абонамент на Tencent Video.

По информация на представител на HBO, властите в Китай забранили на Tencent излъчване на серията на „Игра на тронове” заради търговските спорове между САЩ и Китай. Той е пояснил, че от HBO не са имали никакви проблеми с изходящия сигнал.

Представители на Tencent са отказали коментар.

Търговските спорове между САЩ и Китай се изостриха сериозно в началото на месеца, след като Вашингтон едностранно реши да повиши митата върху китайските стоки до 25 процента. Малко след това американският президент Доналд Тръмп обяви, че това решение може да бъде отменено.

От своя страна Пекин обяви подготвянето на мерки в отговор, като от 1 юни въвежда мита за американски стоки.