В рамките на две години доказахме, че цифровизацията носи ползи. Това каза еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите Мария Габриел по време на дискусия на тема „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“ в Бургас.

По думите ѝ сред ползите са отпадането на роуминг, преносимост на съдържанието и краят на географското блокиране, което идва в полза на малките и средните предприятия, които търгуват онлайн.

„Цифровизацията е част от ежедневието ни. Тя променя всичко – нашите социални и емоционални отношения. Несъмнено, те са добра възможност, но аз съм част от тези, които не губят от поглед и рисковете. Радвам се, че в самото начало успях да убедя колегите си в Европейската комисия, че е необходимо Европа да има малко по-различен подход по тази тема“, отбеляза Мария Габриел.

Тя добави, че Европа за първи път не е в центъра на технологичната революция и изостава спрямо други държави в тази насока.

„Сега е моментът, инвестирайки в силните си страни, Европа да се върне в състезанието и да покаже, че може да бъде лидер в определени области. 30% от най-висококачествените научни изследвания в света се извършват в Европа. Имаме сектори, които и сега са шампиони – роботика, микроелектрониката и други. Трябва обаче Европа да инвестира повече. Не можем да инвестираме е 10-15 пъти по-малко от други държави и да искаме същите резултати. Затова съм благодарна за подкрепата, която срещнах, при създаването на новата програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 милиарда“, посочи още Мария Габриел.