София. Премиерът Бойко Борисов гради вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие. Това каза еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите Мария Габриел по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният ден е важен за нас, за да изпратим силно послание за подкрепа за нашия кандидат Манфред Вебер за бъдещ председател на ЕК. Важен е и за да потвърдим отново нашата визия за силна България в обединена Европа“, заяви Мария Габриел. Тя се обърна и към министър-председателя Бойко Борисов. „Г-н премиер, вие градите вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие. Ние пазим външната ни граница на съюза както никой друг. И на България, която задава приоритети в европейския дневен ред. На тези избори отново вярвам, че всеки ще даде най-доброто от себе си, за да покажем, че с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ България следва непоколебимо европейския си път на развитие. Нека си кажем „да, не сме идеални, работим, грешим, но и бързо поправяме грешките си“. Грижим се за всяко населено място. Това са нашите качества, които с времето не трябва да губим от поглед“, каза още тя. „Ще покажем, че с труд, реалистични ангажименти и конкретни идеи ще продължим да работим за по-добър жизнен стандарт и развити региони, за Европа, която закриля и два перспективи“, посочи Мария Габриел.
Тя се обърна и към кандидатът за председател на ЕК Манфред Вебер с думите: „Скъпи, Манфред, познаваш силата на премира Борисов и делегацията на ГЕРБ в ЕП. Годините ни съвместна работа са показали, че можеш да разчиташ на сплотен, силен, знаещ и можещ отбор. Всеки един е доказал се професионалист и българин, работил и имащ още много да даде на Европа и България. Имаш подкрепата ни, Манфред, за писането за тази страница на Европа, за която ще работим заедно“. Мария Габриел посочи, че Европа, която казва „не“ на разделението и „не“ на езика на омразата. „Ще работим за Европа, която е обединена и гради. Европа, която с единство и отговорност може да стигне и до най-отдалеченото училище и до най-малкото земеделско стопанство. Европа, която защитава нашето християнско семейство. Но тази Европа няма да дойде даром, за нея трябва да работим в дух на сътрудничество и взаимно уважение“, посочи тя.
Мария Габриел подчерта, че ключовата дума в Европа днес е доверие. „Доверието обаче е заложник на конформизма. Да му вдъхнем нова сила, зависи от всеки един от нас“, заяви тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА