Скопие. Светият синод на на Сръбската православна църква (СПЦ) реши да поднови преговорите за статута на Македонската православна църква - Охридската архиепископия (МПЦ-ОА) тази седмица. По-рано Вселенският патриарх Вартоломей реши да отвори въпроса за решаване на окончателния статут на македонската църква, пише македонското електронно издание “МКД“.
Сръбските йерарси подчертаха, както твърди изявлението на СПЦ, "трудната ситуация на автономната Охридска архиепископия в Северна Македония, където понастоящем няма пряко преследване на архиепископ Йован (Вранишковски), епископ, духовник, монах и вярващ", но, както посочват , "Дамоклевият меч виси над главата му с ново обвинение."
"Въпреки това, Сръбската православна църква продължава, както и преди, е за диалог с местната Църква, която от десетилетия е в разкол, и за решаване на проблема на автентична канонична основа", се казва в изявлението на Синода на СПЦ.
Според неофициална информация от високопоставени източници от Белград, условието на СПЦ ще бъде първото признаване и присъединяване на православната Охридска архиепископия (ПОА) на лишения от сан епископ Йован Вранисковски и след това признаване на MПЦ-OA и ПOA. След като това сливане на ПOA с MПЦ-OA бъде решено, само тогава ще бъде възможно да се реши автокефалията на MПЦ-ОА. Това са все още само неофициална информация за това, което би могло да условието за македонска църковна автокефалия.
От СПЦ поясняват, че те са решили да продължат преговорите, които никога не са били прекъсвани, а само временно спрени заради ефективната присъда на Йован Вранишковски, лишеният от сан епископ и ръководител на непризнатата ПOA.
Според Светия синод на МПЦ-ОА. Вранишковски е схизматик. Той, като епископ на MOC-OA, се е застъпвал за присъединяването на MПЦ-ОА към СПЦ. Той е осъден за присвояване с дарения, което е извършил като епископ на Вардарската епархия. След изтърпяването на присъдата, Вранишковски и неговите последователи са сформирали ПОА, а след това той е станал епископ на СПЦ. ПOA днес е под крилото на СПЦ.

Превод и редакция: Юлиян Марков