Киев. Най-вероятната датата на предсрочните избори за Върховната Рада е 14 юли 2019 година, предава украинската информационна агенция УНН
Назначаването на предсрочни избори ще бъде следващата стъпка за разпускането на Върховната Рада, което новоизбраният президент Владимир Зеленски се очаква да обяви веднага след встъпването в длъжност.
По-рано укарински медии са публикували проект на указ за разпускане на парламента. От екипа на Зеленски този документ беше наречен фалшив, но представител на новоизбрания президент Дмитрий Разумков каза, че ще бъде инициирано разпускането на парламента.
В допълнение, самият Зеленски обеща на парламента неудобства, вероятно намеквайки за разпускането му.
Агенцията припомня, че на 17 май, фракцията „Народния фронт“ официално обяви оттеглянето си от коалицията. След това председателят на парламента заяви, че коалицията престава да съществува.
В същото време повечето анализатори твърдят, че правителствена коалиция във Върховната Рада не съществува от 2016 г. насам.
По закон Върховната Рада има 30 дни да създаде нова коалиция. Сега мислите за евентуалното разпускане на Рада са разделени, защото формално по време на формирането на коалицията е невъзможно да се разпусне парламентът, а по-късно разпускането на Радата е блокирано от факта, че до края на мандата й остава по-малко от половин година.

Превод и редакция: Юлиян Марков