Сопот. „Коалиция за България“ предлага да има мораториум върху приватизационната дейност на държавата, докато в страната ни има съмнения за корупция. Това каза водачът на листата на коалицията с кандидат-депутати за Европейския парламент проф. Боян Дуранкев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. От коалицията предлагат още да има мораториум и върху едрите концесии върху национални стратегически обекти, като летища и други такива. „На концесия може да се отдават само търговски площи в такива обекти“, заяви проф. Дуранкев. По думите му държавата трябва да има активна политика и да създаде своя национална програма за развитие на отбранителната ни индустрия. При бюджетни излишъци трябва да се развива именно тази индустрия.
„Другите членки на НАТО търгуват с оръжие и печелят поне по един милиард евро годишно от тази индустрия. От това може да печели и нашата държава. Искаме точно този сектор да се превърне в стратегически и на инвестициите на ЕС“, каза проф. Дуранкев. Той добави, че „Коалиция за България“ има програми, които могат да помогнат за това, вместо да се убива този сектор. „Ние внесохме това наше предложение и ще го поддържаме. Ако пък правителството иска да ги приватизира, защо да не го даде на Общината, тя може да има по-добри предложения от един Иван Петров, например“, коментира проф. Дуранкев. Той добави, че от коалицията ще отстояват това свое предложение. По думите му може да бъде създадена и гражданска индустрия в тези предприятия, вместо да се ликвидира всичко. Според проф. Дуранкев, като се унищожават предприятия като ВМЗ-Сопот, например, българският народ няма да има какво да работи и все повече ще обеднява. Той припомни, че именно партия АБВ е предложила ВМЗ да влезе в забранителния списък за приватизация. Затова проф. Дуранкев още веднъж повтори, че трябва да има мораториум върху приватизацията и върху концесията на национални стратегически обекти у нас, докато дойде на власт по-морално правителство. „А дано да имаме и гилотина върху корупцията“, добави професорът Боян Дуранкев.
От „Коалиция за България“ задават въпроси като това защо трайно сме на дъното, защо българите са с най-ниските доходи, защо политиците лъжат, че българите се връщат в родината си, като в действителност все повече бягат от нея. От коалицията настояват за План за догонващо развитие и за това в Европа най-бързо да се развиват най-изостаналите страни.
Проф. Боян Дуранкев призова за активност на изборите на 26 май, защото, според него, когато нещата са пред промяна, трябва да се ангажираме всички. „Битката е за съдбата на България, за бъдещето на децата ни. Широко затворени очи не вършат работа“, каза още проф. Боян Дуранкев.
Цветана ТОНЧЕВА