По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверяват къщите за гости в Сапарева баня, построени със средства от ДФ “Земеделие”.

“От началото на седмицата тече проверка в 19 къщи за гости, построени с пари от ДФ “Земеделие” в Сапарева  баня. Заедно с проверяващите вървят и полицаи от участъка в Сапарева баня, за да осигуряват комфорт на проверяващите. В града всички туристически обекти, построени с пари от фондове, работят. Не вярвам по време на проверката да се открият някакви драстични нарушения”, заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Той съобщи имената на някои от бенефициентите на ДФ “Земеделие”. Сред възползвалите се от дадената възможност са децата на двама нотариуси – Луиза Стоева, която е собственичка на къща за гости в квартала над стадиона, известен като “Квартала на богатите”, в имота са построени две залепени една за друга къщи с еднаква архитектура; и вилата на нотариус Стефан Сотиров в близост до някогашния стопански двор и до хотела на Георги Близнаков, който вече има нови собственици.

Сред възползвалите се от програмата са и семейството на готвачката в “Ученическо хранене” в Дупница Галина Крекманова и автобусния шофьор от Крайници Андрей Крекманов. Семейството е получило субсидия около 250 000 лв. В списъка на къщите, на които ще се извърши проверка, са и трите къщички за гости на бившата финансистка на община Сапарева баня Калинка Андреева, която работи на тази позиция в продължение на години. Единият от синовете й – Светослав Андреев, е общински съветник от ПП “Отечество”.

Бизнесменът със строителна фирма от Сапарева баня Лазар Маргин е построил туристически комплекс от три къщи, също със средства от ДФ “Земеделие”.

Собственикът на склад за хранителни продукти в Дупница Георги Портарски е построил с пари от фонда триетажна вила на Паничище в съседство с вилата на треньора на Братя Галеви Станко Станков.

Като рязък контраст на думите на кмета Гелев, че всички къщи за гости работят, прозвуча изявлението му, че за месец април не е внесен нито лев туристически данък в общинската хазна.

„През същия месец хотелите и къщите за гости бяха пълни по време на дългата почивка за Великден. Стойността на данъка е в размер на 35 до 65 ст. за нощувка, в зависимост от категорията на туристическия обект. Не можем да извършваме проверки по всяко време на деня и в почивни дни. Служителите в общината имат право на 30 допълнителни часа извън работното им време. При проверки заедно с полицията са установявани нерегистрирани туристи, но хотелиерите заявяват, че това са техни близки или роднини от други места на България. Служителите не могат да търсят кой на кого е роднина. При запитване на гостите на даден туристически обект те са твърдели, че са роднини. Какво можем да направим като община? Трябва да се промени съзнанието на хотелиерите. Те изискват от общината да има добра инфраструктура, осветление, детски площадки, но за тях са необходими собствени приходи. За 2018 г. са внесени 32 851 лв. в касата на общината от туристически данък от 110 къщи за гости, хотели и стаи, отдавани под наем за нощувки. Очакваните постъпления от данък туризъм са около 65 000-70 000 лв. До миналата година таксата се плащаше на легло. От тази година се плаща за нощувка”, заяви Гелев.

„Сред длъжниците са: вила “Лира”, Санаториумът, БТС в Сапарева баня, което дължи около 30 000 лв.  за такса смет на хижите “Пионерска и “Ловна”, вила “Юлия” на нотариус Сотиров от Дупница, вилата на Лазар Маргин и др. В момента вадим дела срещу собственици на фирми и хотелиери, които дължат много пари на общината. Изпратили сме предупредителни писма на някои от длъжниците. Миналата година Общинският съвет по мое искане опрости лихвите по дължащите суми, като идеята беше да се изплатят дълговете, но ефект няма”, заяви кметът Калин Гелев.