Криза за спасители в Бургаско, лайфгардовете избягаха в чужбина

Спасители липсват и това лято, а концесионерите много трудно ще могат да решат проблемите си

Заплатите са отлични, но въпреки това има криза в сектора

Кризата за спасители по Черноморието продължава, съобщава Нова ТВ.

В съседни страни предлагат много по-добри условия за работа. Затова концесионери на плажове използват нови възможности, за да задържат спасителите. В края на седмицата се очаква сериозен интерес към плажовете у нас заради предстоящите балове.

Затова концесионерите от големите ивици ще пуснат обходни двойки спасители, за да гарантират безопасността на плажуващите. Според Наредбите всички стопанисвани плажове у нас трябва да имат водни спасители от 1 юни до 15 септември. През зимата в Бургас БЧК е провел 4 курса, но въпреки това има недостиг на спасители.

„Отливът е голям, от гледна точка на това, че голяма част от тях излязоха в чужбина. Друга част се прехвърлиха на басейните, защото работата е по-малко”, заяви инструкторът от БЧК Васил Алексиев.

Голяма част от преминалите поредния курс за обучение за водни спасители са категорични, че ще работят на родното Черноморие, поне това лято. На плажа в Крайморие кипи усилена подготовка за първите гости.

Концесионерът е готов и със задължителния брой спасители - 13. Разказва, че е намерил начин да ги задържи. „Инвестирам в тяхното обучение от няколко години вече. С всеки индивидуално договарям някакъв бъдещ срок, в който да работим”, поясни концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

Въпреки че Николай е осигурил сезона със спасители смята да помогне на много от желаещите да получат добра подготовка като водни спасители на море. В края на месеца заедно със БЧК организират първия обучителен курс на море


В категории: Бизнес