Варна. Водата в две села във Варненска област не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки и бебета след проверки на инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от РЗИ. Става въпрос за селата Попович и Бърдарево, които са били проверени в периода между 16 и 30 април. В първото населено място са били констатирани незначителни отклонения на нормата за остатъчен свободен хлор. В село Бърдарево е установено минимално превишение на нормата за колиформи.
Във връзка с констатираните отклонения по изследваните химични (нитрати) и микробиологични показатели от местни обществени чешми, от РЗИ са връчили предписания до кметовете на съответните общини. Те имат ангажимент да поставят табели, че водата не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна от уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. През периода инспектори от здравната инспекция във Варна са извършили мониторинг за качеството на питейната вода в общо 14 населени места в областта.
При анализа на острата заразна заболеваемост от РЗИ не са установили чревни заболявания, предавани по воден път. През изминалата седмица, във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани три броя проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата.
Диана СТОЕВА