Митровица. Гражданите на четирите общини в северната част на Косово, където живее преобладаващото сръбско население, избират кметове, засега процесът протича нормално, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Централната избирателна комисия обяви, че всички избирателни секции са отворени навреме. На първата пресконференция ЦИК информира, че процесът протича нормално.
Говорител на Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) Валмир Елези заяви, че досега не са констатирани нередности.
"Според информацията, получена от ЦИК, бюлетините и всички други избирателни материали са разпределени по планираната процедура. Също така, всички избирателни секции са отворени в определеното време, в 7:00 часа сутринта (8:00 часа българско време)", каза Елези.
В изборите в доминираните от сърби общини, Северна Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечани, участват най-голямата партия на косовските сърби – „Сръбска листа“ и управляващата Демократична партия на Косово и опозиционното Движение за самоопределение, които са албански партии.
Президентът на Косово Хашим Тачи насрочи изборите в четирите общини в северната част на страната, след като кметовете подадоха оставка в отговор на недоволството от въвеждането на стопроцентни мита върху вноса на сръбски продукти.

Превод и редакция: Юлиян Марков