Горна Оряховица. Над 200 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празник на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от Народно читалище (НЧ) „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица, съобщиха от Общината. Освен домакините, в празника се включиха общо 22 състава от страната, които показаха своите кулинарни умения и участваха във фолклорната програма. „С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.
Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с шунка и кашкавал, с агнешко и спанак, със свинско и зелен лук, с риба, магданоз и маслини, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр. Самодейците от село Ганчовец, община Дряново представяха карамелена баница по английски, баница на ганчовските снахи и ганчовски тутманик. С тях се конкурираха самодейците от село Паламарца, община Попово, които пък бяха подредили кът с бабина баница, баница за кръстник, моминска баница, зелник. Те бяха и специалните гости на празника. Пет поколения самодейци – от 6 до 83 години, показаха на сцената, богатството на Капанския край. Солени и кексови мъфини и баница с маджун от захарна метла, показваха кулинарките от Стрелец. Традиционен банатски хляб – райдуш или пържена баничка пък демонстрираха самодейките от село Асеново, община Никопол. Те бяха направили и други вкусотии като мазница с трендафил и баница с чипровски оби или точени кори, печени върху стара домашна печка.
Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които и тази година приготвиха традиционни за селото мекици. Освен тях показаха още и баници с тахан халва, с праз и гъби, с агнешко със спанак, със свинско и зелен лук, зелник с праз и сирене, касапско руло. Гостите от дряновското село Гостилица пък, наред с традиционните баници, показаха баница с гъби и топено сирене и европейска баница с броколи и пиле. С усукана по килифарски баница и вита баница с тиквички, почерпиха гостите от Килифарево. Кулинарни умения демонстрираха още самодейките от Първомайци, Правда, Сушица, Бряговица, Царски извор и др. Домакините от Върбица пък мериха сили с кулинарите от още две Върбици – от областите Плевен и Хасково.
Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 73-годишната баба Стефка предаваше своите умения на 11-гадишната Белослава, която майсторски точеше кори за диплена и вита баници. Сред участниците тази година бе единственият мъж, който гордо представяше своите две баници – с риба и на сач. И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 22 категории. Имаше и състезания по надяждане с баница, което спечели 14-годишната Памела Апостолова от село Чомаковци и по надпиване с айрян, където най-бърз бе 12-годишният Юри Великов от село Гостилица.