Ябълковият оцет отдавна е престанал да използва само като подправка. Съществуват редица схващания, че с помощта на този продукт можете да се справите с редица проблеми - от диабет до наднормено тегло. На практика обаче нещата не са толкова прости!

В интернет е пълно с материали за ползите от ябълковия оцет. Според едни той ще ви помогне да отслабнете без никакви диети, според други ви предпазва от рак, диабет и укрепва имунитета. Къде е истината? 

Според народната медицина, ябълковият оцет може да лекува всичко - от грип до брадавици. Някои факти все още не са потвърдени от учените, но в определени случаи науката се съгласява с мъдростите на баба. 

Ябълковият оцет е ферментирал ябълков сок, който под въздействието на захарните гъбички се превръща в алкохол, а след това, благодарение на бактериите, става оцетна киселина. Именно оцетната киселина е отговорна за киселия вкус и силния му мирис. Обичайната киселинност на оцета, който се продава в магазините, е 4-7%.   

Как оцетът може да подобри здравето ви?

Оцетът като средство за лечение се е използвал още от времето на Хипократ, когато с него са се обработвали различни рани. По-късно са го използвали за облекчаване на някои здравословни проблеми. Давали са го дори на болни от диабет.

В наше време ябълковият оцет се препоръчва като средство, с което можете да загубите част от излишните килограми, да подобрите здравето на сърцето си и общото състояние на организма.  

Днес от  ще развенчаем най-разпространените митове за ябълковия оцет и ще ви разкажем безопасно ли е да се лекувате с него! 

Мит №1: нормализира нивото на захарта

Според данните от някои изследвания, това е истина. Той дори може да подобри значително състоянието на болните от диабет от втори тип. Как точно  употребата му влия на организма - все още обаче не е напълно ясно. Не е изключено оцетната киселина да забавя пълното усвояване на сложните въглехидрати, или да ускорява изпразването на стомаха, или пък да увеличава скоростта на усвояване на глюкозата в клетките.

Според една теория, оцетът инактивира някои храносмилателни ензими, които разграждат въглехидратите в захари, като по този начин забавя превръщането на сложните въглехидрати в захари.

В едно изследване е установено, че при 19% от болните от диабет втори тип и 34% от хората в преддиабетично състояние оцетът е подобрил инсулиновата чувствителност.

Не е нужно да сте диабетик, за да започнете да използвате оцет всеки ден и по този начин да спечелите, стабилизирайки нивото на захарта. Но може би не е нужно да започнете да пиете вода с оцет всяка сутрин. По-добре е да го прибавяте само към ястията, които приготвяте. 

Мит №2: намалява риска от рак

За съжаление, този факт не е доказан. Към момента всички експерименти са провеждани с изолирани ракови клетки в епруветки или върху мишки. Затова и не можем със сигурност да твърдим, че той убива раковите клетки в човешкия организъм. 

В някои изследвания е установено, че употребата му намалява риска от развитие на рак на хранопровода, но пък увеличава риска от развитие на рак на пикочния мехур.

Възможно е ябълковият оцет да работи като профилактично средство, но засега няма убедителна причина да го използваме само за тази цел. 

Мит №3: помага за отслабване

Това е истина, но килограмите си отиват за много кратко време и едва ли ще успеете да свалите повече от 2 кг. с негова помощ. Тъй като ябълковият оцет намалява нивото на кръвната захар и инсулина, изглежда логично, че може да помогне и да намалите теглото си.

Според резултатите от няколко проучвания, оцетът може да ви даде усещане за ситост, което ще доведе до прием на много по-малко калории. В проучванията дори е изчислено, че ако използвате оцет в ястия с високо съдържание на въглехидрати, чувството за ситост се увеличава още повече в резултат на което ще приемете едва 200-275 калории на ден. 

В едно изследване японци с наднормено тегло са започнали да използват оцет всеки ден и той им е помогнал да намалят обема на талията си, количеството мазнини в тази област и количеството на триглицеридите в кръвта. Общият брой килограми също е намалял. Една супена лъжица оцет (15 мл.) дневно е довела до загуба от 1,2 кг. от теглото. Ако човекът е приемал по две супени лъжици оцет дневно, е губел по 1,7 кг. Изследването е продължило 12 дни. Но след края на експеримента килограмите са се върнали. 

Мит №4: оцетът подобрява здравето на сърцето

Това не е доказано и е опасно. Има доказателства, че ябълковият оцет може да намали триглицеридите и холестерола в кръвта и да предпази от окисление на липопротеините с ниска плътност. 

Той понижава кръвното налягане и заради това може да се смята, че може да намали риска от сърдечни заболявания. Изследванията по тази тема обаче са направени в епруветки или върху плъхове и няма никакви доказателства, че може да окаже същия ефект и върху човешкия организъм.

В списание Food Science благоприятното действие на оцета се обяснява със съдържанието на полифеноли. Например, хлорогенната киселина, която се отнася към полифенолите и която е в изобилие в ябълковия оцет, може да помогне за спиране на окисляването на липопротеините с ниска плътност, като по този начин предотврати риска от сърдечно-съдови заболявания. Но консумацията на ябълков оцет за тази цел не е най-безопасният начин за намаляване на риска от сърдечни заболявания и подобряване здравето на сърдечносъдовата система.

Мит №5: ябълковият оцет е полезен за храносмилането и намалява регургитацията

Тук е много важно да се знаят причините за нарушенията. Регургитацията е бързо движение на течности те или газовете в обратна на нормалната посока. За да се подобри храносмилането и да се намалят симптомите, привържениците на алтернативната медицина често препоръчват да се приема по една супена лъжица ябълков оцет, разреден в чаша вода, всеки ден. В основата на тази препоръка е схващането, че храносмилателните нарушения се появяват поради намаленото количество стомашен сок, а оцетът значително подобрявал ситуацията.

За да следвате този съвет обаче, трябва да се убедите, че действително не ви достига стомашен сок. В противен случай можете да се обзаведете с още по-големи проблеми и неприятни симптоми. 

Мит №6: ябълковият оцет лекува настинки и болки в гърлото

Продуктът е незаменим в кухнята. Използва се за дезинфекция на повърхности, за почистване на фурни и печки, но експертите не препоръчват употребата му като лек срещу вирусите. Дори след няколко приема, инфекцията не изчезва, но пък киселината може да нарани гърлото ви. 

Мит №7: ябълковият оцет отстранява кожните проблеми 

Ако говорим за "няма кожа - няма проблем", може и да е полезен. Противно на общоприетото мнение обаче, този продукт е безсилен срещу брадавиците и черните точки, но за сметка на това мазилата, които ще си забъркате с него, могат да ви причинят химическо изгаряне.

Американско момченце се е уверило лично в това. Вечерта майка му го намазала с лосион с ябълков оцет, а на следващата сутрин детето се събудило с изгоряло лице.

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!