Хиляди хора се включиха днес в демонстрация в британската провинция Северна Ирландия с искане да бъдат разрешени еднополовите бракове, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите в Белфаст призоваха отношението към еднополовите двойки да бъде същото като в останалата част на Обединеното кралство, където браковете между представителите на един и същи пол са законни. Този въпрос е сред проблемите пред възстановяването на съвместната католическо-протестантска администрация в Северна Ирландия, която е блокирана вече над две години, предава БТА.

Населението на Северна Ирландия, наброяващо 1,8 милиона души, е без функциониращо административно управление от разпадането на правителството през януари 2017 г. заради провала на проект в сферата на зелената енергетика. Разногласията по-късно се засилиха и обхванаха по-широки културни проблеми, разделящи британските юнионисти и ирландските националисти.

Консервативната Демократична юнионистка партия, съюзник на правителството на британския премиер Тереза Мей, е срещу предефинирането на закона.