Великобритания се оказа на челно място в класация за... алкохолизъм. Оказва се, че именно англичаните се напиват най-често в сравнение с жителите на още 35 държави. Това показва проучване, в което са анкетирани повече от 120 хиляди души от цял сеят, а сред тях 5400 са именно от Обединеното кралство, пише "Индипендънт".

Сред анкетираните страни са и  САЩ, Канада, Австралия, Дания и Индия. Средно британците се напиват 51,1 пъти годишно, т.е. почти веднъж седмично. Както учените са установили, страната е на второ място след Австралия по броя на търсещите спешна медицинска помощ след пиене на алкохол през последната година - 3,7% от анкетираните са признали, че са го направили.

Независимо от това, британците са малко по-малко под средното ниво на хората по света, които съжаляват за пиянството си - 18,5% срещу 20% в света.

Данните показват, че като цяло хората „преобладаващо обичат да се напиват“. Както е заявил професор Адам Уинсток, създателят на това проучване, въпреки че като цяло хората пият по-малко, тези, които все още го правят, пият по разрушителен за тях начин.

Изследователите отбелязват, че може би е време да се разработят принципите на "безопасна интоксикация", които биха помогнали на тези, които без мярка консумират алкохол. За тях горната граница на нормите за консумация на алкохол може да изглежда незначителна, казват учените.

Въпреки че безопасното ниво на консумация на алкохол не е уточнено в принципите на Националната здравна служба на Великобритания, организацията съветва хората да не пият редовно повече от 14 единици алкохол на седмица, което е равно на около девет чаши вино.