Германското издание Handelsblatt съобщи, че Volkswagen е променил производствените си планове по производство на своите бюджетни електромобили в Източна Европа.

Първият модел VW ID.3 от новата фамилия електромобили вече се произвежда в Цвикау, Германия, където бяха сглобени първите 200 екземпляра преди започването на серийното производство. Кросоувърът Volkswagen ID. CROZZ ще се произвежда в Емден, също в Германия.

Но производството на бюджетните модели с цена под €20 000/$22 300, базирани на новата платформа MEB entry, ще се сглобяват в Източна Европа. Основната причина за тази миграция е по-евтината работна ръка и близостта до по-бедните пазари, в които хората не разполагат с големи финансови средства. Счита се, че на източноевропейския пазар търсенето на началните и по-евтините модели ще бъде по-голямо в сравнение с например Volkswagen ID.

Новите бюджетни електромобили трябва да излязат на източноевропейския пазар през 2023 или най-късно 2024 година. Според изтеклата неофициална информация, това ще бъде компактен електромобил с 5 места и пробег 200 км.

Пазарните анализатори активно обсъждат и прогнозират, къде ще бъдат построени новите германски заводи. Един от кандидатите е Украйна, която има много евтина работна ръка и полезни изкопаеми, подходящи за някои компоненти на електромобилите. Но Skoda се отказа да изгражда каквото и да било в Украйна и се очаква Volkswagen да изгради фабриките си в Чехия, Словакия, България, Полша и другите страни от Източна Европа, в които инвестиционната привлекателност и спазването на законите са на по-високо ниво.