Tesla подготвя мащабно съкращение на разходите. Илън Мъск заедно с новия финансов директор Зак Киркхорн (Zach Kirkhorn) лично ще направят анализ на всички разходи, за да съставят нова стратегия за компенсиране загубите от предишното тримесечие. Това се казва в електронно писмо, изпратени до всички работници и служители на Tesla.

Уеб изданието Electrek цитира Мъск и съобщава, че ще бъде анализиран всеки разход на компанията, включително резервни части, заплати, командировки, разходите за наем и т.н. Ще бъде обърнато внимание и на най-дребните разходни пера. Киркхорн ще проверява и подписва всяка страница от отчета за разходите, а Мъск – всяка десета.

Генералният директор на Tesla отбеляза, че този толкова радикален подход е единственият начин за постигането на финансова стабилност. Той призова служителите през следващите няколко седмици да проявят по-голяма отговорност по отношение намаляване на разходите.

Това не е първия път, когато се правят подобни съкращения. Така например, миналата година Мъск поиска от всеки работник и служител да се замисли, как би могъл да намали разходите и подчерта, че дори и най-малкото увеличение на ефективността може да окаже влияние върху финансовото състояние на Tesla. Малко по-късно автомобилната компания на Мъск успя да достигне производството на по 1000 броя Model 3 в денонощие.

Новите икономии се налагат, поради загубата в размер на $700 милиона от предишното тримесечие. Компанията има резерв от $2,2 милиарда, но тези средства може да се окажат недостатъчни.

В същото време конкурентите на Tesla са готови да се борят за пазара на електромобили. Така например германският автомобилен гигант Volkswagen няма никакви проблеми с парите, нито с доставката на компоненти за своя потенциален хит ID.3.