Ако имате кола, чиято марка често попада в сводката за кражби, или многократно сте забелязвали подозрителни лица в близост до нея, а може би сте усетили и проблем с алармата, то тогава е време да помислите за допълнителни устройства за нейната защита.

В шофьорсси форум опитен водач предлага три  най-добре работещи варианта как да защитите автомобила си от крадци. "Трябва да кажа, че имам само първия вариант, но ако ги поставите и трите, то няма да има нужда да включвате сигнализацията", отбелязва той. 

Вариант номер 1. 

Най-доказан през годините и мразен от крадците - заключване на волана. Елементарно щанга с известни подобрения и  ключалка. Всъщност, това е механичено препятствие, за което е необходим ключ. И ако крадецът е успял да хакне електронната защита на автомобила, то тук ще му се наложи доста да се изпоти. 

 

Вариант номер 2. 
Заключване на ръчката на ръчната или ръчна спирачка - това е още едно интересно нещо, което може да бъде отключено само механично. То блокира движението на ръкохватката на скоростната кутия и заключва лоста на ръчната спирачка в положение ON. 

И какво става тогава? Крадецът е преодолял алармата и е проникнал в колата. А по-нататък с флекс ли ще действа? 

Вариант номер 3. 

В заключение ще стане дума и за друга ключалка - това е специално устройство, което се поставя върху педалите на колата, когато е паркирана. Това е също като във филма "Пази се от автомобила", където вместо такова заключване имаше капан за мечка ... А тук има просто устройство, което не позволява педалите да бъдат натискани. 

Това са трите заключвания. Цените им не са толкова хапливи, а ефектът е 100%