Пловдив. Кметът Иван Тотев даде старт на дейностите по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив в Стария град. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Галерията. В събитието взеха участие заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, авторите на проекта – архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, представителите на консорциума – изпълнител на ремонта Андон Димитров и Николай Иванов.
В следващите близо 300 дни сградата, паметник на културата с местно значение, построена през 1881 година по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер, ще претърпи основен ремонт и реставрация, като бъде запазен в максимална степен автентичният облик на фасадите и конструкцията ѝ. Изцяло ще се подмени дограмата на прозорците, ще се монтира нова подова настилка от чамова дървесина, ще се извърши пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което ще се превърне в допълнителна експозиционна площ. Една от задачите на реновирането на музейната сграда е разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя огромния фонд.
Пред журналисти кметът Иван Тотев подчерта, че най-важното е, че сградата с прилежащото ѝ пространство ще се отвори към улица „Съборна“. „И самият двор ще заработи като изложбено пространство, тъй като това е място, през което преминават всички туристи в Стария град. Ще се използват само естествени материали, новите терасовидни простраства на двора ще бъдат настлани с паветата, останали след ремонта на бул. „Васил Априлов“, посочи кметът на Пловдив.
За по-доброто опазване на изложените експонати е предвидено изграждането на централна климатична система, както и на съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Художественият музей ще стане комфортен за посетителите и чрез монтирането на ново стълбище, чиято иновативна конструкция ще облекчи натоварването на сградата. За първи път Постоянната експозиция ще бъде напълно достъпна за хора със специфични потребности благодарение на присъединяването на допълнителен общински терен към нейния двор, който дава достъп с автомобил непосредствено до сградата. През 2018г. по проект на галерията, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, беше изградена рампа за трудноподвижни граждани, както и вътрешен асансьор за тях.
Възложител на започналите ремонтни работи е Градската художествена галерия, а за техен изпълнител беше избрано обединението ДЗЗД „Реставрация на Галерия Пловдив“, след провеждането на търг за обществена поръчка, на който се явиха общо трима кандидати. Стойността на ремонтните работи е 1 381 418 лв. с ДДС.
В отговор на въпрос за сроковете по ремонта инж. Тотев заяви, че когато се работи стъпка по стъпка по всички правила, това отнема време. „Искаме всичко да се случва бързо и веднага, но по този важен обект работим вече повече от четири години: проектиране, съгласуване на проектите, одобрение от Института за паметници на културата. Обсъждаха се и нови идеи междувременно. Започнахме от разговор за малък ремонт на сградата, после – за разширяване на площта, за нови подстъпи, за предаване на имот с решение на Общинския съвет, за регулиране на парцели, после пък – съдебни процедури. Но след една година ще имаме изцяло обновена Градска галерия“, посочи Тотев.